ActualitățiExterne

Rusia se opune rezoluției ONU care condamnă Phenianul

Distribuiți acest articol!

Delegația rusă s-a opus joi condamnarii de către Consiliului de Securitate al ONU al regimului nord-coreean pentru testul rachetei balistice intercontinentale, scrie agenția de știri Reuters, preluat de paginaderusia.ro.

Rusia insistă asupra faptului că racheta nu era intercontinentală, așa cum se menționează în proiectul de rezoluție elaborat de Statele Unite ale Americii, la recomandarea făcută de către experți militari americani.

Rusia propune amendamente la proiectul de rezoluție, dar nu este clar dacă diplomații americani vor continua discuțiile cu colegii ruși pentru a ajunge la consens. Potrivit Moscovei, Coreea de Nord a testat marți o rachetă cu rază medie de acțiune. China nu a anunțat concluziile tehnice ale experților săi. Phenianul susține că racheta a fost una intercontinentala, iar Statele Unite sunt înclinate să creadă că acest lucru este adevărat și că Coreea de Nord a reușit să construiască o rachetă capabila să atace nuclear teritoriul SUA – Alaska și Hawaii.

Reprezentantul permanent al SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că dacă Rusia are nevoie de datele tehnice cu privire la parametrii testului nord-coreean, le va le oferi cu placere.

Fără aprobarea Rusiei, rezoluția propusă de SUA, care impune noi sancțiuni împotriva Phenianului, nu poate fi acceptată. Haley nu a precizat ce măsuri punitive sunt cuprinse în proiectul de rezoluție, menționând doar că acestea pot include blocarea remitențelor către RPDC și încetarea livrarilor de combustibil pentru nevoile forțelor armate și a întreprinderilor militare din Coreea de Nord.

paginaderusia.ro


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button