BasarabiaExterne

Rușii fideli memoriei staliniste. Interzic comedia britanică ”Moartea lui Stalin” și o etichetează ”extremistă”

Distribuiți acest articol!

Ieri, 25 ianuarie, comedia britanică ”Moartea lui Stalin”, regizată de scoțianul Armando Iannucci, urma să ajungă în cinematografele rusești, dar a fost interzisă spre difuzare.  Cu câteva zile înainte de premiera filmului, ministerul rul al Culturii a anunțat că retrage licența de distribuție a filmului ”Moartea lui Stalin” pe teritoriul Federației Ruse. 

Filmul este o satiră a luptei pentru putere de la Moscova după moartea dictatorului sovietic Joseph Stalin în 1953, inspirat din nuvela grafică ”The Death of Stalin” a lui Fabien Nury și Thierry Robin. 

Mai multi oameni de cultură din Rusia și-au exprimat opinia că satira contine ”război ideologic” și ”extremism”. O scrisoare adresată ministrului Culturii și semnată de 21 de persoane, printre care și fiica mareșalului Jucov, spune că filmul  aduce insulte poporul rus, și chiar imnul național al Uniunii Sovietice – auzit în remorcă (care conține limbaj pe care unii cititori îl pot considera ofensiv) – a fost folosit în mod necorespunzător.

Vladimir Medinsky, ministrul culturii din Federația Rusă, a comentat că: “Mulți oameni din generația mai veche, și nu numai, o vor considera drept o batjocură, insultă a întregului trecut sovietic, a țării care a învins fascismul”. 

De cealaltă parte, regizorul Iannucci  a declarat pentru Guardian  că “Toți rușii pe care i-am arătat filmul până acum, inclusiv presa rusă, au spus cât de mult le-a plăcut și au apreciat filmul”. 

Priviți trailerul filmului aici: 

sursa: www.BBC.com 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button