MAGAZIN

Ruta migranților se mută pe Marea Neagră. România și Bulgaria, PORȚI DE INTRARE în UE

Distribuiți acest articol!

Exodul migranților din Orientul Mijlociu către Europa ar putea să introducă o nouă rută în traseul refugiaților din Siria sau Irak: Marea Neagră.

Până acum, porțile de intrare în UE erau reprezentate de țări precum Grecia, Italia, Malta sau Spania, dar închiderea traseelor tradiționale prin care migranții își făceau drum către inima continentului ar putea muta presiunea pe țări precum România și Bulgaria.

În prima jumătate a acestui an, numărul migranților din țări musulmane ajunși pe teritoriul României s-a triplat față de aceeași perioadă anului trecut, relatează evz.ro.

Modifiacrea rutei migranților este confirmată și de presa britanică, cotidianul The Times susținând că Marea Neagră riscă se fie luată cu asalt de către refugiații aflați în căutarea unei căi facile de intrare în interiorul UE.

Pe 13 august, Coasta de Gardă a României a interceptat în aprpierea portului Mangalia o ambarcațiune sub pavilion turcesc la bordul căreia se aflau 69 de migranți irakieni, care rmau să fie debarcați pe țărmul românesc.

Vecinii din Bulgaria iau în calcul și ei o creștere a numărului de tentative de ntrări ilegale în țară pe mare, iar în penultima ședință a CSAT președintele Klaus Iohannis a cerut reprezentanților MAI și serviciilor secrete să țină sub supraveghere fenomenul migraționist, acresta amenințând să se intensifice în a doua jumătate a nului 2017, conform datelor deșinute de administrația prezidențială.

„Migrația în Bulgaria se realizează la ora actuală în cea mai mare parte pe uscat. Dar s-ar putea să vedem o creștere pe ruta Mării Negre din cauza măsurilor de combatere a traficului în Egee”, a explicat căpitanul Georgi Penev de la marina bulgară, pentru cotidianul britanic.

Grupurile de refugiați care încearcă să pătrundă în Europa prin România și Bulgaria provin din rândurile celor 3 milioane de migranți găzduiți în prezent de Turcia. Doar 10% din această populație intrată pe teritoriul statului turc este adăpostită în tabere de refugiați, restul fiind nevoită să se descurce pe cont propriu în această țară.

Reprezentanții Gărzii de Coastă a României au avertizat încă de la sfârșitul anului 2013 că Marea Neagră ar putea reprezenta un traseu pe care refugiații să îl ia în calcul în timpul exodului dinspre Orientul Mijlociu către Europa.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button