ActualitățiExterne

Săracii: Procurori și apartamente, case de zecii de mii de euro donații de la părinți

Distribuiți acest articol!

Fiecare al patrulea procuror din Republica Moldova au raportat în declarațiile de avere pentru 2020 că au beneficiat de donaţii de la părinţi, socri, fraţi, surori sau de la alte rude apropiate. În urma declarațiilor de avere ale tuturor procurorilor din țară, s-a constatat că nu mai puţin de 170 de acuzatori de stat dintre cei aproape 700 care activează și astăzi în structurile Procuraturii, au indicat în actele de avere prezentate la Autoritatea Națională de Integritate, că au primit anul trecut cadouri generoase, case de locuit, apartamente, terenuri sau zeci de mii de euro.

Procurorul care a depus declarații împotriva lui Viorel Morari s-a ales cu automobil cadou

Procurorul municipiului Chișinău, Mircea Ciobanu, care a dat declarații în dosarul intentat fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, s-a căpătuit la începutul anului curent cu un automobil de marcă Hyundai Palisade, scos de pe conveier în 2019. Cadoul în valoare de 250.000 de lei vine de la tatăl procurorului, Ion Ciobanu. Pe piața auto un astfel de autoturism costă de trei ori mai scump. În funcție de dotări și starea în care se află automobilul, prețul acesta variază între 31 și 35 de mii de euro. Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md să ofere un comentariu, procurorul ne-a sugerat să cerem prețurile de la distribuitorul oficial Hyundai în Republica Moldova.

Precizăm că Mircea Ciobanu a activat timp de șase ani, până în iunie 2016, în funcția de procuror în cadrul Direcției control al urmăririi penale și asistență metodică a Procuraturii Generale. Ulterior, a fost transferat în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție. În aprilie 2018, Ciobanu pleacă din proprie dorință de la Procuratura Anticorupție, fiind angajat în Procuratura municipiului Chișinău.

Zeci de mii de lei, casă și apartament pentru procurorul Tofan

Anul trecut a fost unul bogat pentru procurorul Petru Tofan de la Criuleni. Acesta a acceptat o donație în mărime de 82.000 de lei de la mama sa, Galina Tofan. Omul legii s-a căpătuit și cu trei terenuri agricole cu o suprafață totală de 1,4 hectare. De asemenea, el a primit drept donație două terenuri intravilane de 20, respectiv nouă ari, precum și o casă de locuit, cu suprafața de 90,3 metri pătrați, cu acareturi. În același timp, acuzatorul a beneficiat și de un apartament de 43,2 metri pătrați. Potrivit lui Petru Tofan, toate bunurile respective i-au fost dăruite de mama sa, după decesul tatălui. Precizăm că procurorul mai are în proprietate două apartamente, unul de 49,1 metri pătrați și al doilea de 100,4 metri pătrați, pe care le-a achiziționat la preț preferențial, într-un bloc din sectorul Ciocana al Capitalei, construit pentru procurori. „Tata nu e în viață și mama mi-a donat bunurile, eu totul am declarat”, a punctat omul legii.

Au moștenit apartamente sau gospodării

Pe lângă cei care au obținut anul trecut donații, există procurori care și-au făcut averi din imobile care le-au revenit drept moștenire. Astfel, Cristina Danilescu, procuroră în cadrul Secției analiză criminologică avizare și propuneri de legiferare a PG, a moștenit o cotă parte din casa sa părinteas, amplasată în comuna Ciorescu din suburbia Capitalei. Casa de 134,4 metri pătrați și terenul de șase ari pe care este amplasată sunt înregistrate pe numele procurorei, al mamei și al surorii sale. Anul trecut, mama acuzatoarei, Ioana Corciu, i-a dăruit fiicei sale și un automobil de marcă Dacia Logan, produs în 2006.

Ruslan Donia de la Procuratura Cimișlia a moștenit anul trecut o casă de 106,8 metri pătrați cu acareturi, precum și terenul de cinci ari pe care este amplasată. Peste 253 de mii de lei este valoarea totală a bunurilor care i-au revenit prin testament. Acuzatorul Ion Geru de la Procuratura Chișinău a moștenit anul trecut un apartament de 43,54 metri pătrați, în timp ce procurorul Igor Rusnac de la Edineț a devenit moștenitorul unei cote părți de ½ din două case de 92,9, respectiv 90,6 metri pătrați, cu acareturi. Omul legii a mai moștenit și jumătate din șase terenuri cu suprafața totală de două hectare. Valoarea totală a imobilelor care i-au revenit pe cale testamentară depășește suma de 142 de mii de lei.

Zeci de mii de euro, ajutor de la copii, socri și părinți

Elena Neaga, procuroră în cadrul Secției analiză criminologică avizare și propuneri de legiferare a PG, a beneficiat de una dintre cele mai generoase donații anul trecut. Ea a primit prin transfer, în mai multe tranșe, nu mai puțin de 32.800 de euro de la fiul său, stabilit în Germania. O parte din această sumă acuzatoarea a investit-o într-un apartament de 30,95 de metri pătrați, evaluat la circa 20 de mii de euro. Precizăm că Elena Neaga a ajuns în atenția opiniei publice în 2014, după ce a etalat luxul în care locuiește pe o rețea de socializare. După apariția unui articol în presă despre averea sa, Neaga a fost demisă din funcția de procuror-șef adjunct al Procuraturii sectorului Buiucani și transferată la Procuratura în Transporturi.  Pe 1 august 2016, odată cu reforma Procuraturii, aceasta a fost numită procuror în Secția politici, reforme și management al proiectelor din cadrul Procuraturii Generale. La începutul lunii iunie curent, Neaga s-a eliberat din organele Procuraturii. Nu am reușit să facem legătura cu ea până la momentul publicării articolului.

Mama și soacra acuzatoarei Ludmila Zaharia de la Procuratura raionului Sângerei i-au dăruit 11.000 de euro. „Soacra muncește legal în Italia, trăiește destul de modest și cu părere de rău pentru noi se află acolo. Și mama mea tot e în Italia și muncește”, a punctat procurora, contactată de reporterii portalului Anticoruptie.md. Lilian Corpaci de la Procuratura Orhei a beneficiat de donații de 5.000 de dolari de la părinții săi și de 6.000 de euro de la socrii săi. Cu acești bani, omul legii a cumpărat ½ dintr-o casă de 52,6 metri pătrați și un automobil de marcă Dacia Logan, produs în 2015. Lilian Corpaci a respins apelurile reporterilor Anticoruptie.md. Tatăl Irinei Tataru de la Procuratura Chișinău i-a făcut anul trecut o donație de 10.000 de euro. Și acuzatoarea Irina Murguleț de la Procuratura Anticorupție s-a bucurat de o donație similară din partea părinților săi, Mihail și a Anna Jecov, care muncesc peste hotare. Procurora a cheltuit banii respectivi pe achiziția unui automobil de marcă Skoda, produs în 2016, pentru care a plătit 7.000 de euro.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button