Actualități

Satul Muhala din regiunea Cernăuți se înfrățește cu comuna Cumpăna din județul Constanța

Distribuiți acest articol!

Românii dobrogeni frați cu românii nord-bucovineni

Primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, doamna Mariana Gâju, în zilele de 24 și 25 iulie primește o vizită a unei delegații din satul Mahala care este condusă de către primarul localității, doamna Elena Nandriș.

În cadrul întâlnirii se vor stabili relații între autoritățile administrative din cele două localități, între reprezentanții organizațiilor și asociațiilor profesionale sau individuale, între instituțiile culturale, religioase, de învățământ, sănătate, care își desfășoară activitatea pe teritoriul celor două localități.

Marți, 25 iulie, în Sală de ședințe a Consiliului Local Cumpăna, primarii celor două localități vor semna acordul de înfrățire, în prezența consilierilor locali ai comunei Cumpăna și a membrilor delegației din Ucraina.

Din delegație satului Mahala fac parte Nicolae Gostiuc – consilier local, Iulia Todorean – regizor la televiziunea bucovineană, Vasile Tărăteanu – scriitor, om de cultură și Ilie Caulea – directorul Casei de Cultură din Mahala.

Încă de la începutul anului 2016, comuna Cumpănă a adresat o scrisoare de intenție către satul Mahala, de a stabilii relații de prietenie și cooperare care să conducă la încheierea unui acord de înfrățire între cele două localități.

Istoricul localității Muhala

Localitatea Mahala a făcut parte încă de la înființare din regiunea istorică Bucovina a Principatului Moldovei. În ianuarie 1775, ca urmare a atitudinii de neutralitate pe care a avut-o în timpul conflictului militar dintre Turcia și Rusia (1768-1774), Imperiul Habsburgic (Austria de astăzi) a primit o parte din teritoriul Moldovei, teritoriu cunoscut sub denumirea de Bucovina. După anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic în anul 1775, localitatea Mahala a făcut parte din Ducatul Bucovinei, guvernat de către austrieci, făcând parte din districtul Sadagura (în germană Sadagora).

După Unirea Bucovinei cu România la 28 noiembrie 1918, satul Mahala a făcut parte din componența României, în Plasa Prutului a județului Cernăuți. Pe atunci, populația era formată aproape în totalitate din români.

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Bucovina de Nord a fost anexată de către URSS la 28 iunie 1940, reintrând în componența României în perioada 1941-1944. Apoi, Bucovina de Nord a fost reocupată de către URSS în anul 1944 și integrată în componența RSS Ucrainene.

Începând din anul 1991, satul Mahala face parte din raionul Noua Suliță al regiunii Cernăuți din cadrul Ucrainei independente. Conform recensământului din 1989, numărul locuitorilor care s-au declarat români de 2.231, reprezentând 90,40% din populație . În prezent, satul are 2.552 locuitori, preponderent români.

Autor: Sirbu Costel Cosmin


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button