ActualitățiBasarabia

Se cere crearea unui tribunal anticorupție: Bandiții dau bir cu fugiți…

Distribuiți acest articol!

„Corupția poate fi strivită doar atunci când se vor chema la respect acei pe care îi numim corupția mare. Este necesar de a introduce în societate niște reguli noi de conduită. Acestea trebuie introduse doar atunci când legea va începe să funcționeze pentru toți egal”, este declarația făcut de comentatorul politic Anatol Țăranu la Jurnal TV.

Țăranu a vorbit și despre tribunalul anticorupție pe care și-l propune noul Guvern să-l creeze.

„Acest tribunal despre care s-a vorbit și se regăsește în programul de guvernare înseamnă că oamenii care vin să guverneze Republica Moldova se gândesc la modul serios cum să lupte cu corupția. Nu avem mare experiență în această privință, dar un tribunal de felul acesta, specializat în lupta cu marea corupție, este o experiență care a fost acumulată și în alte țări. Eu cred că unii dintre marii demnitari, inclusiv din procuratură și justiție când au citit această parte a programului de guvernare le-au trecut șiroaie rece pe spinare, înțelegând că dacă acest punct va fi implementat”, a declarat Anatol Țăranu la Jurnal TV.

Deputatul Dan Perciun a precizat în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV, că o bună parte din actele legislative care necesită a fi modificat, deja au fost elaborate.

„Noi așteptăm săptămâna aceasta să se înregistreze un proiect de lege care să vină să modifice legea cu privire la declararea regimului conflictelor de interese și declararea averilor personale. Asta o să aducă modificări semnificative în sistem și o să facă mai ușoară verificarea averilor funcționarilor publici. Unul dintre instrumentele principale pe care noi le-am văzut ține de evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor”, a menționat Perciun.

De cealaltă parte fosta deputată Inga Grigoriu susține că evaluarea externe este o procedură greu de înțeles pentru cei din afară, deoarece trebuie de analizat trecutul judecătorilor.

„Da ce facem noi cu cei care au luat o anumită poziție politică în trecut? Ce va face omul din extern? El trebuie să cunoască foarte bine ce a fost la noi în Republica Moldova ani de-a rândul. Pe cine a servit, cu i-a servit, s-au cum i-au pus să fie filați”, a spus Inga Grigoriu.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button