ISTORIERomânia

Se împlinesc 30 de ani de la Fenomenul Piața Universității

Distribuiți acest articol!

În urmă cu trei decenii, centrul Bucureştiului a fost declarat „Zonă liberă de neo-comunism“. A fost începutul celui mai amplu protest din istoria României și cea mai mare manifestație anticomunistă după căderea Cortinei de Fier.

La 22 aprilie 1990, în Piaţa Aviatorilor din Bucureşti, PNŢCD a organizat un miting la care au participat, conform estimărilor de la acea vreme, peste 100.000 de manifestanţi. Liderii principalului partid de opoziţie au organizat manifestaţia ca răspuns la decizia FSN de a participa la primul scrutin electoral liber organizat în România după Revoluţia din 1989.

„Golaniada” sau Fenomenul Piața Universității, așa cum este cunoscut astăzi protestul la care zeci de mii de oameni au participat timp de 53 de zile, seară de seară, a rămas memorabil datorită mesajelor și cântecelor compuse și cântate la acea vreme de artiști chiar din balconul Facultății de Geografie a Universității București.

Drept rezultat al discursului susținut în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) a lui Ion Iliescu, care a calificat drept „huligani” și „golani” demonstranții de la Universitate, în piață au început să vină din ce în ce mai mulți oameni. Pe fațada Universității au fost postate portrete ale lui Mihai Eminescu și afișe, printre care unul cu punctul 8 al Proclamației de la Timișoara.

Pe zidurile Facultății de Arhitectură a fost întinsă o pancartă imensă: „Facultate de golani”. Manifestanții scandau: „Nu suntem partide!” și „Suntem golani!”. Cuiva i-a venit ideea de a scrie „golan” pe un cartonaș pe care l-a prins pe piept, ca pe o insignă.

A fost suficient ca gestul să fie copiat de toți cei din jur. Mii de oameni și-au creat astfel de insigne. Insulta adresată manifestanților de Ion Iliescu a devenit simbolul luptătorului anticomunist, al militantului pentru democrație, intrând astfel în legendă.

S-au format chiar „categorii” de golani: „golan de bine”, „golan de bună-credință”, „golan titrat”, „golan elev”, „mini-golan”, „golan muncitor”, „golan arestat”, „golan alergic la roșu”, „golan cu două doctorate”, „golan meditator de feseniști”, „golan cu opinii”, „mamă de golan”

Fenomenul Piața Universității s-a încheiat tragic în zilele de 13-15 iunie, atunci când minerii din Valea Jiului aduși în București la chemarea lui Ion Iliescu au venit pentru a „elibera” Piața Universității, aceștia împreună cu forțele de ordine intervenind brutal și vandalizând Universitatea București.

Numărul victimelor rămâne și astăzi unul controversat. Oficial, în timpul Mineriadei au fost ucise 6 persoane și rănite 746.

Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe: Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare. Procurorii militari au arătat că aceștia au hotărât în ziua de 11 iunie să evacueze în mod brutal, prin folosirea nejustificată și în mod ilegal, a manifestanților din Piața Universității, ale căror acțiuni de protest neviolente nu reprezentau altceva decât exprimarea liberă a opiniilor lor politice.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button