ActualitățiRomânia

SECRET DIN TRANSNISTRIA. Trupele ruse funcționează în RM ca o bază militară camuflată

Distribuiți acest articol!

Expertul în securitate, Rosian Vasiloi, în cel mai recent studiu al său, susține că ”Trupele militare ruseşti funcţionează în Republica Moldova ca o bază militară camuflată şi un instrument de blocaj în negocieri”.

Un studiu lansat de expertul pe politici de securitate, Rosian Vasilovi, la sediul IDIS, susţine că subiectul evacuării necondiţionate a trupelor de ocupaţie ruseşti din Republica Moldova (regiunea stângă a Nistrului) este rostit de autorităţile centrale ale RM cu foarte multă prudenţă, aproape cu jumătate de gură, deşi oficialii Federaţiei Ruse susţin că nu au de gând să se conformeze obligaţiilor asumate de acest stat la Summitul OSCE de la Istanbul, din 1999.

În studiul întitulat ”Menţinerea trupelor ruse de ocupaţie în regiunea transnistreană: eşec al diplomaţiei de ”caviar” sau dispreţ faţă de dreptul internaţional”, se arată că autorităţile RM nu folosesc mai ferm şi mai creativ pârghiile de care dispun pentru a face din subiectul retragerii trupelor ruseşti un subiect internaţional, având rezonanţă pe agenda cancelariilor occidentale. “De vină sunt concesiile mărunte pe care le adoră participanţii la formatul ”5+2” şi politizarea subiectului de negocieri, şi paradigma învechită prin care Guvernul de la Chişinău se raportează, de regulă, defensiv şi haotic pe temele de interes naţional.

Rosian Vasilovi constată că în cadrul discuţiilor din 27 martie, 2018, mai mulţi experţi independenţi, participanţi la prezentarea subiectului menţionat mai sus au relatat existenţa unor riscuri reale de escaladare a conflictului, militarizarea regiunii transnistrene, care investeşte peste 1,4% din PIB regional în menţinerea armatei, dar şi creşterea exponenţială (cu 30% anual) a numărului de exerciţii militare, desfăşurate pe platforma GOTR, cu participarea activă a armatei transnistrene, echipată cu tehnică grea şi unităţi diversioniste.

Tendinţele monitorizate în studiul prezentat de IDIS demonstrează că OSCE nu urmăreşte consecvent acumularea de potenţial combativ în zona de securitate, şi doar contemplează riscurile reale, nu potenţiale, într-un teritoriu extras influenţei covnenţiilor internaţionale şi dreptului constituţional al RM. Nici autorităţile legale ale RM nu fac totul pentru a bloca re-militarizarea regiunii separatiste, ceea ce face procesul de reglementare haotic şi dictat de circumstanţe trivale de confort politic, nu de sarcinile pe care orice guvern ar trebui să le urmărească atunci când teritoriul naţional este supus unor mişcări de sepratism, în pofida dreptului internaţional şi al angajamentelor pe care OSCE ar fi trebuit să le instrumenteze.

Radu Burduja, secretarul de la Ministerul Apărării a pus că problema transnistreană are mai multe aspecte şi va fi rezolvată etapizat. “Or, prezenţa trupelor militare creează mai multe ameninţări la adresa securităţii Republicii Moldova. Este vorba de încălcarea statului de neutralitate a ţării prin prezenţa trupelor ruseşti”.

În concluzie, autorul studiului a afirmat despre militarizarea excesivă a regiunii care este folosită ca paravan pentru forţele militare ale Federaţiei Ruse or, trupele sunt pregătite pentru orice fel de operaţiuni convenţionale şi neconvenţionale. Guvernul Republicii Moldova trebuie să reconfirme poziţia oficială a RM, după adoptarea Declaraţiei Parlamentului RM, de a cere Federaţiei Rusei retragerea deplină, totală, garantată, a tuturor militarilor, muniţiilor şi a tehnicii de luptă, amplasată în regiunea transnistreană a RM.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button