ActualitățiBasarabiaRomânia

Șeful diplomației române l-a felicitat pe Igor Grosu

Distribuiți acest articol!

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 1 septembrie 2021, la sediul MAE, pe Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

Şeful diplomaţiei române i-a urat succes Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova în îndeplinirea obiectivelor legate de implementarea reformelor asumate şi de modernizarea Republicii Moldova în spirit european, exprimând încrederea că eforturile conjugate depuse de noile autorităţi de la Chişinău vor genera progrese şi rezultate concrete, în beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. A evidenţiat intensitatea dialogului politic bilateral şi a evocat în acest sens recenta vizită a Preşedintelui României la Chişinău, la 27 august, care a reprezentat un puternic semnal privind sprijinul pe care România este gata să îl ofere Republicii Moldova pe multiple paliere.

Discuţiile celor doi oficiali au evidenţiat paşii concreţi în ceea ce priveşte relansarea cooperării bilaterale pe toate palierele, precum şi perspectivele pozitive pentru avansarea proiectelor de interes strategic între România şi Republica Moldova, în special în domenii precum energie şi infrastructură, cu impact pozitiv asupra consolidării economice a Republicii Moldova.

Cei doi oficiali au subliniat interesul comun pentru conectarea strânsă şi ireversibilă a Republicii Moldova la spaţiul european, prin România, având în vedere sprijinul constant al ţării noastre pentru Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene. În acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a atras atenţia asupra necesităţii implementării accelerate a întregii agende de cooperare bilaterală, în sensul discuţiilor avute cu prilejul vizitei sale la Chişinău la 23 iulie 2021.

De asemenea, ministrul Aurescu a arătat că România susţine o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a dosarului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său pro-european. În context, a arătat că România a promovat activ tema conflictelor prelungite la nivelul UE, iar subiectul a fost inclus pe agenda Consiliului Afaceri Externe la propunerea ministrului român al afacerilor externe.

Preşedintele Legislativului de la Chişinău a expus priorităţile în materie de reforme, în special în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, modernizării şi eficientizării administraţiei publice şi atragerii de investiţii în Republica Moldova. De asemenea, a mulţumit României pentru întregul sprijin acordat, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button