Actualități

Senatorul Cornel Popa cere o ședință solemnă a Parlamentului României și Parlamentul Republcii Moldova pentru a marca actul Unirii cu Basarabia

Distribuiți acest articol!

Senatorul PNL Cornel Popa anunță că a depus săptămâna trecută un memorandum, considerând că în anul Unirii este nimerit să fie marcat primul eveniment de rezonanţă internaţională atunci când s-a pornit preconstituirea statului unitar român. Acesta spune că a cerut Senatului ca în zilele de 26 şi 27 martie, să fie organizată o şedinţă solemnă a Parlamentului României şi Parlamentul Republicii Moldova, pentru a marca data în care actul Unirii a fost votat de Sfatul Ţării, în 1918.

Textul memorandumului depus la Senatul României este următorul: 

”Prin prezenta, vă supun atenției organizarea unei Sesiuni Solemne a Camerei Deputaților si Senatului României, împreună cu Parlamentul Republicii Moldova, în perioada 26-27 martie 2018, la Iași, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri, în contextul aniversării a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

După 100 de ani, românii din  stânga si dreapta Prutului, au nevoie de ambele clase politice, de la București si de la Chișinău să-şi dea mâna în anul centenarului Marii Uniri şi să arate continuitatea destinului comun al aceluiași popor în cadrul Uniunii Europene.

Actul Unirii votat de Sfatul Tarii la 27 martie / 9 aprilie 1918 a pus piatra de temelie la înfăptuirea statului unitar român, prin realizarea unirii primei provincii istorice romanești, Basarabia, cu ţara mamă România.

In consecința,  vă adresez rugămintea în numele Partidului National Liberal, partid al Unirii, să supuneți spre aprobare, Biroului Permanent Reunit, organizarea Ședinței Solemne a celor două Parlamente la această aniversare.” 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button