10TVActualitățiBasarabiaIMPORTANTE

VIDEO // Senatul României: Chișinăul trebuie să-și echilibreze acțiunile. Este un ABUZ GRAV

Distribuiți acest articol!

Marșul Centenar rămâne în continuare blocat la frontiera Leușeni, întrucât Poliția de Frontieră a Republicii Moldova nu permite trecerea unioniștilor. Senatorul român, Viorel Badea reacționează și consieră acțiunile Chișinăului un abuz asupra cetățenilor. Oficialul precizează că Poliția de Frontieră nu are niciun drept să le interzică unioniștilor accesul în Republica Moldova.

”Din moment ce interdicția nu are un fundament legal este un abuz, așa spune legea. În momentul în care impui o interdicție trebuie să ai niște motive foarte întemeiate, motive care țin în primul rând de siguranța națională. Ori eu nu cred că niște cetățeni ai României, care nu au antecedente de niciun tip ar putea să fie o amenințare la siguranța națională a Republicii Moldova. Eu cred că ar trebui ca Guvernul de la Chișinău să-și echilibreze mai bine gesturile acestea și bineînțeles să comunice cu autoritățile române. Atâta timp cât aceste persoane nu reprezintă o amenințare eu nu văd motivul pentru care trebuie să le interzici accesul în Republica Moldova”, a precizat senatorul român, Viorel Badea.

Senatorul Viorel Badea susține că România este în drept, pentru abuzul la care a supus Republica moldova cetățeniii români, să cheamă la audieri Ambasadorul Republicii Moldova pentru a da explicații privind aceasta situație fără precedent.

”Autoritățile României, autoritățile care acum gestionează politici administrative în România, trebuie să reacționeze. Cei care au fost blocați în frontieră nici măcar n-ar trebui să sesizeze, pentru că lucrurile sunt evidente. Doar acolo avem Poliția de Frontieră, avem vameși care pot să confirme ceea ce se întâmplă. Eu cred că autoritățile de la București, Ministrul de Externe ar trebui să-l cheme pe Ambasadorul Republicii Moldova la audieri și să-i ceară explicații pentru acest gest”, a punctat senatorul.

Participanții în Marșul Centenarului încearcă din nou să treacă Prutul. 35 dintre aceștia, cetățeni ai României, au primit luni interdicții de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. Cel mai mic dintre aceștia are 6 ani și a venit din Strasbourg împreună cu mama lui și cu sora de 12 ani special pentru a merge pe jos până la Chișinău.

De două nopți, unioniștii stau în corturi în vama Albița.

Marșul Centenarului a pornit pe 1 iulie din Alba Iulia, a traversat sute de localități din România, iar pe 1 septembrie urmează să aibă drept destinație finală Chișinăul.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button