ActualitățiBasarabia

SFATUL ȚĂRII, ACUM O SUTĂ DE ANI

Distribuiți acest articol!

“Acum exact  o sută de ani, Sfatul Țării, organul legislativ al Republicii Democratice Moldovenești, pregătea votul pentru Actul Unirii din 27 martie 1918. Membrii acestui for democratic au fost oameni responsabili, romantici și totodată pragmatici, care, ca niște fii adevărați, au ținut la populația Basarabiei și s-au gândit la viitorul ei, făcând, în condiții deloc simple, cea mai bună și judicioasă alerege – Unirea cu România”, a declarat Ion Țurcanu, doctor în istorie în serialul “Sfatul Țării – lecții de istorie”, inserat în cadrul emisiunii Rostul Zilei de la postul 10TV. 

Istoricul Ion Țurcanu este autorul volumului “Sfatul Țării: Documente (1). Procesele-verbale ale ședințelor în plen” (editura Știința, 2016), care inaugurează editarea documentelor Sfatului Țării. Volumul conține principalele mărturii documentare despre activitatea primului Parlament al Basarabiei: procesele-verbale ale ședințelor în plen.

Recent ( ianuarie, 2018), aceeași editură Știința a scos de sub tipar albumul “Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918”, autori Ion Țurcanu și Mihai Papuc. Volumul ilustrează drumul spre Unire și integrare în statul unitar român a Basarabiei. Este o istorie oglindită în imagini de epocă, cu texte și legende explicative, adunând materialul iconografic într-un film al evenimentelor din anii 1917-1918.

Scopul urmărit al abumului este, pe de o parte, reflectarea veridică a faptelor de istorie, iar, pe de altă parte, realizarea unei coonexiuni afective a mărețului eveniment cu contemporanii noștri.   

 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button