MAGAZIN

Sfaturi pentru un CV ca la carte

Distribuiți acest articol!

Un Curriculum Vitae sau CV, pe numele său scurt, este cartea de vizită a activităţii tale profesionale şi un instrument esenţial pentru a obţine jobul mult-visat. CV-ul ar trebui să-ţi pună în evidenţă calităţile, să-ţi ilustreze experienţa şi cunoştinţele şi să te reprezinte 100%. Iată câteva elemente de care e bine să ţii cont când îţi faci CV-ul:

  • Ca titlu, scrie-ţi prenumele, apoi numele. Alege o fotografie recentă şi decentă, profesională şi clară. Dacă zâmbeşti, e şi mai bine. Fără selfie-uri!
  • La categoria „date personale”, îţi recomandăm să treci telefonul, adresa de e-mail şi oraşul în care locuieşti. Dacă ai un site cu portofoliul propriu, menţionează-l tot aici. Atenţie la adresa de mail! Foloseşte una de format prenume.nume@…. şi lasă pentru comunicarea cu prietenii conturi ca “albinutza_vesela” sau ”smekher13”.
  • Poţi introduce la început obiectivul tău de carieră sau principalele competenţe, pentru ca angajatorul să-şi facă o impresie rapidă despre punctele tale forte şi ce te motivează.
  • În ceea ce priveşte experienţa profesională, există mai multe modalităţi de a o prezenta: te poţi concentra pe abilităţi sau ai opţiunea de a enumera joburile anterioare şi responsabilităţile/ realizările din cadrul lor, în ordine invers cronologică, menţionând perioada (luna şi an). Dacă nu ai foarte multă experienţă, pune accentul pe proiectele extra-curriculare în care te-ai implicat, indiferent că e vorba de voluntariat, internship, stagii internaţionale sau chiar o iniţiativă proprie. Scoate în faţă abilităţile şi competenţele dezvoltate cu aceste ocazii.
  • Studii: scrie liceul, facultatea, masterul (dacă e cazul), precum şi alte specializări urmate. Trece perioada şi durata acestora.
  • Dacă ai urmat cursuri relevante pentru jobul la care aplici sau pur şi simplu cunoşti anumite programe/ sisteme, notează-le la rubrica dezvoltare profesională/ cursuri. De exemplu: public speaking, resurse umane, comunicare interculturală, management de proiect etc. Nu uita să scrii şi diplomele sau acreditările obţinute.
  • Cum te descurci cu calculatorul? Trece programele pe care le stăpâneşti (de exemplu, Office, SPSS, Podio etc.).
  • Menţionează limbile străine cunoscute şi nivelul (scris, vorbit, citit, A2, B1 etc.). Dacă singurele cuvinte pe care le ştii în franceză sunt “bonjour”, “merci” şi “au revoir”, nu e cazul să aminteşti de această limbă în CV.
  • La sfârşit poţi include şi o categorie de hobby-uri/ pasiuni, mai ales dacă au legătură cu jobul sau datorită lor ai dobândit o serie de abilităţi utile în viaţa profesională.

6 idei de final

1. Adaptează CV-ul în funcţie de jobul pentru care aplici şi evidenţiază-ţi abilităţile şi cunoştinţele care se află şi pe lista angajatorului.

2. Fii sincer şi nu inventa studii, experienţe sau calităţi pe care nu le ai.

3. Alege un design aerisit şi structurează informaţia astfel încât să fie uşor de parcurs, cu subtitluri şi bullets. Sau, dacă ţinteşti spre un job unde creativitatea e must have, îndrăzneşte să-ţi faci un CV inedit. Inspiră-te de aici sau aici.

4. Keep it short. Nu te lungi pe mai mult de 2 pagini, mai ales dacă eşti Junior.

5. Scrie corect. Verifică CV-ul înainte să-l trimiţi: asigură-te că nu are litere lipsă sau erori gramaticale şi că informaţiile oferite sunt corecte şi complete.

6. Actualizează-ţi periodic CV-ul, pentru ca acesta să fie cât mai reprezentativ.

Baftă multă!


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button