Actualități

Sistemul de control asupra mediului de afaceri urmează să fie simplificat

Distribuiți acest articol!

Sistemul de control asupra activității mediului de afaceri urmează să fie simplificat. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a aprobat trei proiecte de completare și modificare a legislației în vigoare, potrivit cărora cele 67 de instituții cu funcții de control au fost reduse la 18, transmite IPN.

Controlul de stat în domeniul protecției consumatorilor în domeniul alimentar, inclusiv în ceea ce privește siguranța ocupațională și condițiile de licențiere, va fi efectuat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Competențele de supraveghere și control a produselor nealimentare, adică a tuturor serviciilor, inclusiv și a celor turistice, va reveni Agenției pentru Supravegherea Pieței și Produselor Nealimentare (ASPPN). Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) va avea competențe de control doar a respectării prevederilor raporturilor de muncă. Totodată, siguranța și sănătatea în muncă va fi distribuită tuturor organelor pe domeniul lor de competență.

În domeniul produselor medicamentoase, farmaceutice și para-farmaceutice controlul va fi efectuat de organul de stat pentru supravegherea sănătății publice. La fel, și în domeniul energetic, al construcțiilor, al telecomunicațiilor, al asigurărilor, al transporturilor verificările periodice vor fi efectuate de organe abilitate conform domeniilor de competență.

Potrivit autorilor, noile prevederi vor contribui la aplicarea uniformă a normelor de control de către instituțiile abilitate, vor elimina dublările din acest domeniu, precum și vor reduce povara asupra mediului de afaceri.

Deputații au propus comasarea și prezentarea comună a proiectelor în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button