Actualități

Soarta Guvernului Grindeanu: Sorin Grindeanu refuză să depună demisia

Distribuiți acest articol!

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că președintele va numi un nou premier doar dacă vor fi întrunite prevederile constituționale.

Vă informez că președintele a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care anunță retragerea… Președintele a luat act că se dorește schimbarea Cabinetului. Potrivit Art. 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a stării de incompatibilitate. Conformm. Art 107 din Legea Fundamentală, dacă prim-ministrul se află într-una dintre situații, președintele va desemna un alt membru al Guvernului ca premier interimar, până la desemnarea altui prim-ministru. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură, președintele va desemna un alt candidat. În condițiile în care Guvernul va fi demis, președintele va urma cu celeritate pașii. Președintele solicită rezolvarea crizei politice din interiorul coaliției, pentru a evita instabilitatea politică”, a mai spus aceasta, citată de România Liberă.

UPDATE

PSD i-a retras sprijinul politic lui Sorin Grindeanu, cu 68 de voturi pentru, adică în unanimitate. Soarta lui Grindeanu în PSD, deocamdată, nu a fost decisă. Peste 50 de manifestanți care scandează ”PSD – ciuma roșie” se află în fața Guvernului.

UPDATE

Prim-ministrul Sorin Grindeanu le-ar fi spus colegilor săi de partid că demisionează din funcție, însă cu două condiții: garanția că președintele Klaus Iohannis va numi un prim-ministru din PSD și, un lucru aproape imposibil, demisia lui Liviu Dragnea din fruntea partidului.

UPDATE

În fața Palatului Parlamentului au apărut câțiva manifestanți, care au afișat pancarte cu mesajul ”Sorinele, #rezistă”.

UPDATE

Sorin Grindeanu a reiterat că nu va părăsi funcția de prim-ministru. Unii experți consideră deja că Grindeanu nu mai are nicio șansă să rămână în funcție și că s-ar fi aflat într-o ”perioadă de probă până în vară”.

UPDATE

ALDE a decis retragerea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu. Despre acest lucru a anunțat Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE și președintele Senatului, după o reuniune a Biroului Politic al partidului. Cei trei miniștri din partea ALDE și-au înaintat demisiile.

UPDATE

Liderii PSD, reuniți încă la Palatul Parlamentului, în cadrul Comitetului Național Executiv, discută luarea unei decizii cu privire la retragerea sprijinului politic guvernului Grindeanu, ca urmare a întârzierii sau lipsei înfăptuirii programului electoral propus de partid. Surse din cadrul news.ro, citate de rfi.ro, afirmă că Lia Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, ar fi cerut demisia lui Sorin Grindeanu din funcție, dar și a lui Tudorel Toader, ministru al Justiției.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button