MAGAZIN

Socialiștii ar lua majoritatea în Legislativ, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare

Distribuiți acest articol!

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede cel mult cinci partide.

Acestea sunt datele Barometrului socio-politic, realizat de IMAS la comanda Partidului Democrat din Moldova. Astfel, pentru partidul Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar opta 34,2% dintre participanții la sondaj. Opțiunea celor deciși pentru cine să voteze este chiar mai mare – 42,3 la sută. Pe locul doi s-ar plasa Partidul Acțiune și Solidaritate – 15,5% din eșantion și 19,2% din cei cu opțiune clară de vot. Pentru Partidul Democrat din Moldova ar vota 9,5% dintre persoanele intervievate, iar opțiunea celor deciși este de 11,7%. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova ar intra în Parlament cu un scor de 6,4 la sută din voturile cu opțiune politică clară. Ultima formațiune care ar accede în Parlament este Platforma DA, cu 6,1% din preferințele eșantionului și 7,5% din voturile celor care au o opțiune clară de vot.

Totodată, mai mult de jumătate dintre moldoveni consideră că pragul de accedere în Parlament, care acum este de 6%, ar trebui majorat, nu redus, cum recomandă Comisia de la Veneția. Pentru această opțiune s-au pronunțat 56% dintre participanții la sondaj. 19% cred că este nevoie de păstrat pragul actual, iar 11% – de micșorat, pentru ca în Legislativ să ajungă mai multe partide. 14% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.

 Dintre politicieni, de cea mai mare încredere se bucură președintele Igor Dodon. Fiecare al doilea participant la sondaj a oferit note între 7 și 10 activității șefului statului. Acesta este urmat de premierul Pavel Filip, cu 36% și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cu același scor. Un moldovean din cinci a apreciat cu note de la 7 la 10 activitatea președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, se bucură de aprecierea a 12 la sută dintre participanții la sondaj.

În ceea ce ține de partide, cel mai mare scor îl are Partidul Socialiștilor din Moldova. 43 la sută dintre persoanele intervievate au apreciat activitatea formațiunii cu note de la 7 la 10. Al doilea în lista aprecierii moldovenilor este Partidul Acțiune și Solidaritate – 29%, urmat de Partidul Comuniștilor, apreciat cu note bune de 24% dintre cei intervievați. Partidul Platforma Demnitate și Adevăr este pe locul patru, cu 23%, urmat de Partidul Democrat din Moldova, apreciat cu note de la 7 la 10 de 19% dintre respondenți.

În același timp, moldovenii consideră că situația din țară poate fi îmbunătățită de PSRM. De această părere sunt 32 la sută dintre participanții la sondaj. Partidul Acțiune și Solidaritate este creditat cu 14%, urmat de PDM, cu 8%. La capătul opus sunt formațiunea Partidul Nostru – 3%, Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat din Moldova, cu câte 1%.

Sondajul a fost realizat în perioada 22 iunie – 9 iulie, pe un eșantion de 1111 persoane cu vârste de peste 18 ani din toată țara. Marja de eroare este de +-3%. Astfel de cercetări sociologice vor fi organizate, la comanda PDM, o dată la două luni, a anunțat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, în cadrul briefingului de presă de marți.

Sursa: Timpul.md


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button