MAGAZIN

Societatea civilă protestează la ambasada Ucrainei din Chișinău. Află motivul

Distribuiți acest articol!

Mai mulți reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova vor protesta mâine, 14 martie, în fața sediului ambasadei Ucrainei la Chișinău. Protestul are loc în contextul Zilei Internaţionale a Râurilor și are mesajul “NU distrugerii Nistrului”.

Organizatorii anunță că ”Venim să protestăm paşnic şi să cerem Guvernelor Ucrainei şi Moldovei menţinerea în viaţă a Nistrului şi a dreptului la apă potabilă a 4 milioane de oameni”.

Protestul va începe la ora 15.00 în faţa Ambasadei Ucrainei (str. Vasile Lupu 17) şi va continua în faţa Guvernului (Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1) până la ora 17.00 – 17.30.

Totodată, organizatorii anunță că acesta este un protest al societăţii civile și roagă simpatizanţii partidelor politice să se abţină de la afişarea simbolurilor partidelor pe care le susţin. ”Nu dorim transformarea acestei acţiuni civice într-un show politic. La acest marş, însă, poate participa oricine din poziţia sa de cetăţean, consumator de apă sau pur şi simplu om care înţelege că sursa cheie de apă este grav ameninţată” se anunță în mesajul plasat pe pagina de facebook a evenimentului.

Reamintim, Ucraina a anunțat că vrea să construiască 6 hidrocentrale pe porțiunea râului Nistru în aval de orașul Novodnevstrovsk. Acest lucru ar putea afecta întregul ecosistem al râului Nistru, dar și resursele de apa potabilă ale Republicii Molodva, apa care ar veni de la aceste hidrocentrale fiind tehnică, dar nu potabilă.

Totodată, Apă-Canal Chișinău scria într-un comunicat de presă de la începutul anului 2017 că Ucraina gestionează bazinul hidraulic al fluviului Nistru, fără să-și coordoneze acțiunile cu Republica Moldova, lucru ce a cauzat inundații în perioada anilor 2008 și 2010, precum și seceta hidrologică din anii 2015–2016.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button