Actualități

Sondaj Avangarde: Republica Moldova, cel mai bun prieten al României, Rusia – cel mai mare dușman

Distribuiți acest articol!

Republica Moldova este cel mai bun prieten al României, iar Rusia este considerată cel mai mare dușman. Cel puțin asta arată un sondaj realizat recent de Avangarde, care relevă apropierea românilor față de Occident și precauție atunci când vine vorba despre Est.

Astfel, conform cercetării, 45 % dintre români cred că dintre statele vecine, Republica Moldova este cel mai bun prieten, urmată de Bulgaria (11%) și Serbia (8%). Pe de altă parte, Rusia este considerată cel mai important dușman al României (24%).

Totodată, sondaj respectiv mai arată că 26% dintre români susțin că Statele Unite sunt cel mai bun prieten al României, iar 19% consideră că Germania. De asemenea, 27% dintre români cred că faptul că Joe Biden e noul președinte al SUA reprezintă un lucru bun pentru România, dar 33% cred că nu e un lucru bun, dar nici rău.

În același timp, dacă personal ar putea decide privind strategia pe următorii 10 ani privind politica externă a țării, 29% dintre români ar alege axa Londra – Washington, 28% ar alege Paris – Berlin, iar doar 8% Moscova – Beijing.

Apartenența românilor la Vestul Europei reiese și din faptul că 59% dintre cei chestionați declară că au încredere în UE, în timp ce doar 23% spun că nu au încredere. Cu toate acestea, 60% dintre cei chestionați declară că nu vor să treacă la moneda unică Euro, iar 23% sunt de acord cu această schimbare.

O altă întrebare importantă este: „Credeți că UE tratează cetățenii români în mod egal în comparație cu cetățenii altor state?”. 48% dintre respondenți au răspuns cu Nu, iar doar 29% cred că Da.

În altă ordine de idei, intrarea României în spațiul Schengen e considerată de 57% dintre respondenți o chestiune mai importantă decât ridicarea vizelor de către SUA (31%). Totodată, dacă ar fi să opteze între apartenența la UE și Parteneriatul Strategic cu SUA, românii ar alege în majoritate prima variantă (53%), și doar 19% a doua variantă.

De asemenea, dacă ar fi să aleagă între apartenența la UE și apartenența la NATO : 49% dintre români ar fi pentru UE, pe când 23 % ar opta pentru NATO. Iar dacă ar fi să aleagă între relații mai bune cu Rusia și relații mai bune cu China, 36% – prima variantă, 19% – a doua. 45% dintre respondenți spun că nu pot alege.

Sondajul a fost realizat în perioada 25 – 31 mai 2021, pe un eșantion de 950 de persoane, prin metoda interviurilor telefonice, și are o marjă de eroare de 3,5%.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button