MAGAZIN

Spălare de bani de circa 20 de milioane de lei la Regia Apă-Canal Bălţi

Distribuiți acest articol!

Fraude de circa 20 000 000 de lei la Regia Apă-Canal Bălţi. Inspecţia financiară declară cifra într-un raport preliminar, constatând că în perioada 2013-2016 întreprinderea a fost prejudiciată în urma unor tranzacţii frauduloase. Pe acest caz au fost iniţiate două cauze penale pentru delapidare şi spălare de bani.  

Potrivit anchetei, în perioada 01.01.2013 şi 26.12.2016 gestionarii Întreprinderii Municipale Regia Apă-Canal Bălţi, folosind situaţia de serviciu, ar fi contractat achiziţii de servicii şi bunuri cu zeci de persoane fizice şi juridice

În urma acestor contracte, companiile urmau să presteze întreprinderii servicii specializate şi bunuri, care, în realitate, nu au mai fost livrate. Astfel, întreprinderii municipale i-au fost cauzate daune în proporţii deosebit de mari, în sumă de circa 20 000 000 de lei.

În aceeaşi perioadă, gestionarii agenților economici şi a persoanelor fizice contractate de Apă-Canal Bălţi, în coparticipare cu factorii de decizie ai întreprinderii, ar fi comis spălare de bani prin implementarea unei scheme de deghizare a originii ilicite a mijloacelor băneşti. Sumele au fost legalizate prin tranzacţii şi procurări de servicii fictive. În cadrul urmăririi penale s-a constat că infracţiunile date sunt comise în aceleaşi circumstanţe şi de aceleaşi persoane, iar din acest motiv ambele cauze au fost conexate.

Pentru mai multe dovezi, astăzi, Direcţia generală teritorială Nord a CNA şi procurorii anticorupţie au operat percheziţii la 30 de agenţi economici şi 17 persoane fizice în nordul şi centrul ţării. În urma acţiunilor de urmărire penală, au fost ridicate anumite înscrisuri, purtătoare de informaţii şi aproximativ 400 000 de ei.

Anchetatorii urmează să examineze cazul şi să tragă la răspundere persoanele vinovate.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button