MAGAZIN

Stagii de pregătire oferite de Țara mamă pentru profesorii din școlile românești din Ucraina

Distribuiți acest articol!

Ministerul Educației Naționale de la București a stabilit oferta stagiilor de specializare organizate de Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava pe parcursul acestui an universitar (2017 – 2018) pentru cadrele didactice din școlile românești din Ucraina, transmite Romanian Global News.

Se aplică astfel prevederile Hotărârii Guvernului României nr.31/25.01.2018 privind numărul burselor, al stagiilor de specializare, criteriile de acordare și modalitatea de acordare, criteriile de stabilire a asociațiilor, fundațiilor și a altor organizații nonguvernamentale prin intermediul cărora se vor acorda bursele, criteriile de selecție a beneficiarilor care vor primi aceste burse, precum și criteriile de selecție a cadrelor didactice implicate, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 98/01.02.2018, partea I.

Cheltuielile legate de participarea la cursuri sunt suportate de Ministerul Educației Naționale, iar fiecare participant va beneficia de cazare și masă (mic dejun, prânz și cină), precum și de o bursă în valoare de 300 lei / stagiu.

Potrivit unui comunicat de presă, publicat pe website de Consulatului General al României la Cernăuți, cursanţii vor beneficia de cazare gratuită în căminele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, de masă gratuită la cantinele-restaurant ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, de toate materialele didactice necesare desfăşurării activităţilor pe care le presupune stagiul de specializare, precum şi de intrarea gratuită la toate muzeele sau obiectivele turistice care vor fi vizitate pe parcursul stagiului.

Conform articolului 6 din Hotărârea Guvernului nr. 31/25.01.2018, sunt eligibile pentru a beneficia de aceste stagii de specializare cadrele didactice din şcolile româneşti din Ucraina care deţin diplomă de studii ce permite exercitarea profesiei de cadru didactic pe teritoriul Ucrainei şi fac dovada declarării apartenenţei Ia spaţiul identitar român, astfel cum este definit în art. 1 din Legea nr. 299/2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava își propune organizarea unui pachet de stagii de specializare continuă pentru cadrele didactice care predau limba română și în limba română în școlile din Ucraina, în domeniul științelor socio-umane. Perioada estimativă de organizare a stagiilor: 28 mai 2018 – 30 iulie 2018

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați își propune organizarea unui pachet de stagii de specializare continuă pentru cadrele didactice care predau limba română și în limba română în școlile din Ucraina, în domeniile: Didactica limbii române, Limba română: gramatică normativă, Istorie, Cultură și Civilizație, Pedagogia învățământului primar – gimnazial, Etică și deontologie profesională, Didactică aplicată, Geografie, Matematică, Fizică, Chimie, Tehnologia informațiilor în predarea limbii române.

Un pachet de stagii de specializare este oferit și de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Mai multe detalii despre posibilitatea de înscriere la stagiile organizate de universitățile din Românie pot fi aflate pe site-ul Consulatului General al României la Cernăuți.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button