MAGAZIN

STUDIU | Principalele piedici în dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova

Distribuiți acest articol!

Lipsa forței de muncă, justiția selectivă, condițiile de import al mărfurilor reprezintă printre principalele piedici în dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova. Starea de lucruri în aceste domenii nu a evoluat, sau s-a înrăutățit în ultimii ani, atenționează reprezentanții mediului de faceri. Totuși, un studiu prezentat marți, 20 februarie, arată și evoluții în mai multe domenii, inclusiv reducerea cazurilor de mită în afaceri.

Durata de înregistrare a companiilor s-a redus, iar autorizațiile de comerț sunt obținute de două ori mai repede decât în 2015, potrivit studiului anual ”Costul reglementării de stat a activității de întreprinzător”, realizat de Grupul Banca Mondială. În același timp, numărul de controale și verificări a scăzut în urma reformelor din ultimul timp, în schimb sunt mai de durată. În același timp, numărul companiilor inspectate de Serviciul Fiscal a crescut cu 15%, s-a majorat și numărul de sancțiuni, în schimb s-au redus cazurile de mită, potrivit aceluiași studiu.

Una din probleme rămâne însă justița. Doar 9% din companiile intervievate consideră că sunt tratate egal în fața legii, față de 20% în 2015. Sunt înregistrate trenduri pozitive, dar mai este mult de lucru, susține Directorul de țară al  Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi.

Observăm că frecvența mitei scade un pic la unele instituții cu funcții de control. Dar încă nu vedem implementarea reformei justiției. Cred că acestea este un domeniu în care trebuie mai multe acțiuni, iar studiul confirmă necesitatea acestor acțiuni .

Numărulinstituțiilor abilitate cu funcții de control a fost redus de la 60 la 13, de asemenea și numărul actelor permisive, au fost simplificate procedurile de raportare și statistică, a menționat secretarul general de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin:

”Asigurarea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerii și creșterea încrederii businessului față de instituțiile statului este una dintre prioritățile de pe agenda Guvernului. Pe parcursul anului 2017, Executivul a promovat un șir de reforme, necesitatea cărora a fost dictată de studiul efectuat pentru 2016, și care au fost axate pe îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea condițiilor atractive pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.”

Studiul ”Costul reglementării de stat a activității de întreprinzător” monitorizează 17 domenii, care implică anumite costuri de conformare pentru întreprinderi și reprezintă percepția managementului asupra evoluției indicatorilor. Analiza s-a efectuat în baza unui sondaj, realizat la 630 de întreprinderi. Potrivit datelor, Republica Moldova ocupă locul 44 din 190, aceeași poziție ca și în anul 2016.

 

Sursa: radiochisinau.md


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button