ActualitățiBasarabia

Succesul PAS: Moldovenii, trimiși la muncile agricole din Germania

Distribuiți acest articol!

Cetățenii Republicii Moldova vor putea, din 2022, să se angajeze oficial în Germania la munci sezoniere. Cele mai multe slujbe de acest fel sunt în agricultură. Anunțul a fost făcut de Maia Sandu într-o conferință de presă comună alături de președintele Germania, Frank-Walter Steinmeier care se află în Republica Moldova pentru o vizită de două zile în perioada 29-30 septembrie.

Germania are un deficit de muncitori sezonieri estimat, în 2020, la circa 300.000 de lucrători în domeniul agriculturii, în special la cules de fructe și legume, iar fermierii din Germania caută astfel de lucrători sezonieri. Mulți dintre lucrătorii sezonieri în Germania provin în prezent din România și Polonia.

Circa 85% din rândul muncitorilor sezonieri din Germania provin România, potrivit Euractiv.

Pentru a desfășura o muncă sezonieră în Germania, aplicanții trebuie să obțină o viză pentru a intra în Germania, potrivit portalul UE care se ocupă de imigranți.

Germania are o mulțime de lucrători sezonieri din țările UE și este nevoie și de lucrători din țări terțe. În prezent, este posibil ca lucrătorii sezonieri din țări terțe să nu fie angajați în Germania, deoarece în prezent nu există acorduri de plasament corespunzătoare cu administrațiile străine de ocupare a forței de muncă sezoniere în agricultură. Pentru a se asigura că sunt disponibili suficienți lucrători sezonieri, Germania examinează în prezent acorduri care pot fi încheiate cu state terțe.

La finele lui martie 2020, Ministerul Federal de Interne al Germaniei lua decizia de a nu mai permite muncitorilor sezonieri să intre în Germania din cauza controalelor existente la frontieră, în încercarea țării de a reduce răspândirea coronavirusului.

Ulterior, pe 11 iunie 2020, Guvernul german a redus restricțiile de intrare pentru muncitorii agricoli sezonieri.

În perioada 16 iunie – 31 decembrie 2020, lucrătorilor sezonieri din Uniunea Europeană și din zona Schengen fără pașapoarte li s-a permis din nou să intre liber în Germania pe cale terestră sau aeriană pentru a ajuta la recoltarea culturilor, a anunțat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner.

Totodată, în luna octombrie Republica Moldova și Germania vor demara procedura de semnare a unui acord de conversiune a permisului moldovenesc de conducere auto într-unul german, fără a susține proba teoretică a examenului.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button