MAGAZIN

SURPRINZĂTOR//Krasnoselski: „Dorința moldovenilor de a se UNI cu România este un lucru firesc”

Distribuiți acest articol!

În Transnistria nu există românofobie. Dorința moldovenilor de a se uni cu România este un lucru firesc, ei ar trebui să se determine odată și odată. Declarațiile a fost făcută de liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, în forumului „Împreună cu Rusia”. Acesta a subliniat că factorul românesc lasă o amprentă asupra politicii susținute de autoritățile de la Chișinău. 

 „Ce ține de factorul românesc- acesta este cauză multor discuții în Moldova. Cunosc foarte bine istoria României, în special în ceea ce ține de Basarabia. În Moldova a crescut o generație de oameni care se cred cu adevărat români. Ei doresc unirea și aceasta este alegerea lor”, a declarat Krasnoselski.

Acesta a menționat că transnistrenii sunt fără motiv acuzați de românofobie.

„Acest lucru nu e adevărat. Vă prezint și un exemplu. Am vorbit despre soldații căzuți ai Imperiului Rus îngropați într-un complex memorial unic în Bender. Sunt îngropate mai mult de cinci mii de soldați ruși de 115 regimente ale Armatei imperiale rusești. Aceștia sunt generali, ofițeri și soldați. Complexul are și un sector străin. Deci, există români îngropați, care au murit și la Bender în perioada 1941-1944. Pe mormintele lor există cruci, le oferim onoruri militare. Cum putem fi acuzați de românofobie?”, a menționat liderul regiunii nerecunoscute.

Totodată, acesta a subliniat cu mirare că pe timp ce în Republica Moldova se studiază istoria „altui stat”, al României, în regiunea transnistreană este studiată doar limba, cultura și foklorul moldovenesc.

„Dacă ei vor să studieze istoria României, poftim! Acest lucru nu ar trebui să afecteze relația dintre Republica Moldova și regiunea transnistreană. Moldovenii ar trebui să se decidă deja. I-aș sfătui să organizeze un referendum, așa cum am făcut-o și în Transnistria. Și lasă poporul să decidă ce vector dorește să urmărească”, a spus Vadim Krasnoselski.

Liderul regiunii transnistrene și-a exprimat temerile că vor crește contradicțiile intra-moldovenești legate de alegerea dintre unirea cu România și vectorul pro-rus: „Acest lucru poate duce la consecințe foarte grave pentru Moldova, lucru ce nu-l doresc. Vreau să văd Moldova drept un stat normal și stabil”.

 

Sursa: realitatea.md


Distribuiți acest articol!

One Comment

  1. Tighina (Bender) trebuie sa revina la Republica Moldova sau Romania, iar frontiera sa fie pe apa Nistrului. Rusia si Uniunea Sovietica a spart MOLDOVA si a luat sudul Moldovei pana la Marea Neagra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button