MAGAZIN

BNM urmăreşte păstrarea inflaţiei curente

Distribuiți acest articol!

Banca Naţională a decis mărirea normelor rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă cu 3 puncte procentuale. Pentru valutele convertibile, norma rezervelor rămâne cea actuală, de 14 la sută din baza de calcul.

Scopul BNM este păstrarea inflaţiei în coridorul de 5 la sută, cu marja acceptabilă de plus-minus 1,5 puncte procentuale. Potrivit expertului economic Sveatoslav Mihalache, decizia este întârziată cu circa 6-7 luni. Mihalache estimează că BNM nu va reuşi, iar inflaţia va urca spre 8 la sută. Acţiunile anunţate de BNM vor afecta atât băncile comerciale, cât şi populaţia. Dobânda la hârtiile de valoare emise de stat va creşte, în timp ce dobânda pentru depozitele populaţiei va fi redusă. Pe de altă parte, consideră sursa citată, măsurile BNM pun sub semnul întrebării capacitatea Ministerului Finanţelor de a indexa corespunzător salariile şi pensiile populaţiei.

Amintim că, salariul minim garantat în sectorul real va fi majorat de la 1 mai curent cu 6.4 la sută, adică cu 280 de lei. În prezent, salariul lunar minim garantat este de 2100 de lei.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button