ActualitățiRomânia

Televiziunea digitală se amână. Republica Moldova rămâne în urmă

Distribuiți acest articol!

La începutul anului 2018, în Republica Moldova urma să fie finalizată trecerea la televiziunea digitală terestră, însă nici populația, nici infrastructura, nici statul nu au fost gata să renunțe așa de repede la televiziunea analogică.

Săptămîna trecută Parlamentul Republicii Moldova a fixat o nouă dată a deconectării televiziunii analogice în Moldova, prin aprobarea proiectului de lege privind prelungirea perioadei de tranziție cu încă doi ani. Aceasta va permite păstrarea transmisiunilor analogice pînă în martie 2020, cu transmisiunea paralelă a posturilor TV în format digital.

Ministerul Economiei preconizează ca trecerea să aibă loc atunci cînd populația, în majoritatea sa (cca 95% din gospodăriile casnice), va fi gata să recepționeze semnalul digital. Conform estimărilor specialiștilor de la Minister, cel puțin 70 de mii de familii vor avea nevoie de subvenții pentru procurarea adaptoarelor de recepționare și transformare a semnalului.

n 2006, la Geneva, Moldova, împreună cu alte o sută de țări, a semnat Acordul Conferinței Regionale de Radiocomunicații privind tranziția, în 2015, la televiziunea digitală în standardul DVB-T2, și s-a angajat să renunțe la transmisiunile analoge. Problema constă în faptul că unele canale analogice se intersectează cu frecvențele din țările vecine și cu cele utilizate pentru furnizarea semnalului digital.

În pofida acestui fapt, în următorii nouă ani autoritățile nu au făcut, practic, niciun pas în acest sens. Prima hotărîre de guvern care ține de acest aspect a apărut cu o lună pînă la expirarea termenului de digitizare – în mai 2015. Tot atunci a fost luată decizia privind trecerea Moldovei la televiziunea digitală pînă la 31 decembrie 2017.

Programul de tranziție la televiziunea digitală presupunea că pe parcursul a trei ani vor fi eliberate licențe de utilizare a frecvențelor radio pentru crearea a trei rețele de televiziune digitală terestră (multiplex) cu acoperire națională, precum și a 21 de rețele regionale cu capacitatea 12-15 difuzori.

Experții consideră că trecerea grabnică la televiziunea digitală ar lăsa țara fără posturile TV locale. Dacă autoritățile nu ar fi prelungit perioada de tranziție, după stoparea televiziunii analogice, transmiterea semnalului ar fi posibilă doar prin cablu, fapt ce ar reduce considerabil audiența posturilor TV. În prezent, în țară avem doar trei radiodifuzori cu acoperire națională: posturile TV Мoldova 1, Prime și Canal 2. Difuzarea celorlalte posturi în raioane se efectuează cu ajutorul retransmițătoarelor regionale private.

Totuși, din spusele specialiștilor reiese că ”digitizarea” este inevitabilă. În caz contrar, Moldova se va pomeni într-un vacuum, căci în țările vecine procesul este în toi și deci la un moment dat emițătoarele televiziunii analogice vor trebui deconectate. Și, în virtutea faptului că o frecvență digitală poate conține 12-16 programe, iar în cazul televiziunii analogice fiecare canal are frecvența proprie, analogul eteric își pierde relevanța. Frecvențele eliberate pot fi folosite în cazul altor tehnologii, să zicem CDMA și LTE.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button