MAGAZIN

Teren nou pentru depozitarea deșeurilor din Chișinău

Distribuiți acest articol!

Regia Autosalubritate și Ministerul Mediului au examinat mai multe locuri în care ar putea fi depozitate temporar deșeurile din Capitală. Din cele opt terenuri analizate s-au demonstrat a fi acceptabile doar trei, relatează Mold-Street. Acestea sunt: terenul stației de epurare biologică a apelor menajere din strada Lunca Bîcului 24; terenul din preajma uzinei de computere din sectorul Ciocana și terenul actual de depozitare temporară (strada Uzinelor și comuna Bubuieci).

„Pentru începerea lucrărilor de depozitare este necesară aprobarea deciziei Consiliului Municipal Chișinău privind alocarea terenului, în baza cărei se perfectează documentația de proiect, cu coordonările Agenției Ecologice și Centrului de Sănătate Publică Chișinău”, susține Tudor Maniv, directorul Regiei Autosalubritate.

Doar Lunca Bîcului a obținut aviz pozitiv

Potrivit directorului Regie Autosabritate, Tudor Maniv, pentru începerea lucrărilor de depozitare a deșeurilor este necesară aprobarea deciziei Consiliul Municipal Chişinău (CMC) privind alocarea terenului, iar din martie şi până la finele lunii aprilie a fost primit doar un aviz, cel al Agenţiei Ecologice Chişinău, pentru proiectarea şi construirea unei gunoişti pe terenul din strada Lunca Bîcului 24.

Restabilirea activității gunoștii din Țînțăreni

Tudor Maniv consideră că poligonul de la Țînțăreni ar putea fi utilizat încă aproximativ zece ani, dacă autoritățile localității date nu ar respinge orice tentativă de redeschidere a gunoiștii.

„Restabilirea activității poligonului Ţînţăreni către luna iulie 2017, pusă de către CMC în sarcina primarului general, poate fi realizată numai în baza rezultatelor Comisiei Constituite de Guvern și hotărârii aprobate de Guvern”, menționeză directorul Regie Autosabritate.

Pentru soluționarea acestei probleme, Guvernul examinează posibilitatea de a declara poligonul de la Țînțăreni drept utilitate publică. Acest lucru ar permite depozitarea gunoiului din Chișinău, dar și din câteva raioane. Comisia guvernamentală de cercetare prealabilă, creată în februarie curent, încă nu s-a expus asupra subiectului.

Totodată, un studiu de fezabilitate elaborat de compania germană FICHTNER Management Consulting constată că pentru a soluționa problema depozitării deșeurilor solide din municipiul Chișinău sunt necesare investiții de circa 23 de milioane euro.

Menționăm că Ministerul Mediuluii a anunţat anterior că nu va mai autoriza crearea noilor poligoane pentru depozitarea gunoiului, până când nu va fi reglementată activitatea celor opt gunoiști regionale.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button