MAGAZIN

În timp ce vrem să prosperăm și să ne europenizăm……grafia chirilică ne câștigă

Distribuiți acest articol!

După aproape 29 de ani de când Republica Moldova a trecut la grafia latină, în satul Romanovca, raionul Ungheni se pare, încă nu se știe cum trebuie scrisă corect denumirea localității.

Reporterii de la Expresul  scriu că pe 18 februarie, sărbătorind ”Maslenița”, o sărbătoare tipic rusească, cei din Romanovca au afișat un panou imens cu inscripția: ”Примэрия ор. Корнешть. Сатул Романовка”. Chiar dacă toate cuvintele sunt în română, ei au ales să scrie cu grafie chirilică.

”Ne-a cam îndobitocit. CRIZĂ! CAM DE TOT!”, a comentat Irina Cucoară-Echim, fostă învățătoare în Boghenii Noi, stabilită cu traiul în Marea Britanie.

Satul Romanovca a fost creat în anul 1915, fiind, la ora actuală, în componența orașului Cornești. Este situat la doar 25 de kilometri de Ungheni și, implicit, de Prut.

Potrivit datelor oficiale, aici locuiesc 85,09% de moldoveni/români și 14,71% ucraineni. Aici activează o bibliotecă și o grădiniță. Cu peste trei ani în urmă, a fost dezvelit un monument  în memoria celor care au fost deportați de regimul comunist.

”La 24 august 2014, când unii „patrioți” sărbătoreau așa-zisa eliberare a R. Moldova, Partidul Liberal a dezvelit în localitatea Romanovca, Ungheni, un monument  în memoria victimelor regimului totalitar comunist de ocupaţie”, relata, la acea dată, formațiunea respectivă pe pagina sa web.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button