Actualități

Trădare la Chișinău: Se umilesc în fața regimului de la Tiraspol pentru a deschide secții de votare în zona separatiștilor

Distribuiți acest articol!

Autoritățile de la Chișinău sunt în plină pregătire pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate și în unele localități controlate de regimul de la Tiraspol. Se face în pofida avertismentelor Serviciului de Informații și Securitate, privind riscul de fraudare a scrutinului. Vorbim de două secții în municipiul Bender și de una – în comuna Corjova. Jurnal TV a intrat în posesia unor scrisori semnate de către reprezentanții Chișinăului, adresate liderilor secesioniști, privind permisiunea de a deschide cele trei secții. În respectivele solicitări, oficialii nu cer prea multe garanții pentru organizarea unor alegeri libere și corecte.

JurnalTV a intrat în posesia a două scrisori – una semnată de vicepremierul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, și adresată așa-zisului ministru de externe al regimului separatist Vitali Ignatiev. Altă scrisoare semnată de Ion Solonenco, conducătorul delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control și de alți patru membri ai Comisiei, cu excepția reprezentantului SIS, este adresată reprezentanților Tiraspolului în Comisia Unificată de Control, precum și celorlați participanți din partea Moscovei, Kievului și a OSCE.

Dincolo de solicitarea generală către regimul de la Tiraspol, privind asigurarea desfășurării alegerilor cu participarea polițiștilor moldoveni în secțiile de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană, nu se regăsesc toate condițiile pentru organizarea unui scrutin liber și corect. De exemplu, în scrisoarea Olgăi Cebotari către Vitali Igantiev nu se spune nimic despre accesul nestingherit al concurenților electorali în municipiul Bender, nici despre accesul observatorilor internaționali sau al jurnaliștilor în regiunea transnistreană, în condițiile în care regimul a instalat posturi de frontieră și a desfășurat ofițeri ai MGB.

Totodată, în scrisoarea semnată de reprezentantul Chișinăului în Coimsia Unificată de Control nu se spune nimic despre traversarea nestingherită de către cetățeni a punctelor de control instalate de regim, nici despre accesul jurnaliștilor. Pe Ion Solonenco nu l-am găsit pentru un comentariu. În schimb, am reușit să vorbim cu Sergiu Golovaci, membru al delegaţiei CUC.

SERGIU GOLOVACI, membru în Comisia Unificată de Control: “- La ziua de ieri, careva asigurări sau careva garanții nu am primit din partea delegației care a fost prezentă la ședință. Și cu posturile din zona de securitate și cu activitatea poliției/miliției în zona de securitate… acolo o să desfășurăm în continuare discuțiile și o să rezolvăm absolut toate riscurile și toate probleme care sunt. – Apropo! Nu se spune absolut nimic despre presă, nu se spune nimic despre traversarea nestingherită de către cetățeni a punctelor de control care sunt instalate în zona aia. Noi ne gândim, în condițiile astea, cum ar putea să aibă loc acolo alegeri libere și corecte? – Scrisoarea relevă condițiile generale. Toate condițiile speciale vor fi discutate în cadrul grupului de lucru, pas cu pas.”

Sergiu Golovaci a mai spus că după întrunirea de marți, 15 iunie, de la Bender, care va avea loc în cadrul Comisiei Unificate de Control, va apărea multă claritate privind posibilitatea organizării alegerilor în cele trei secții de votare. Am încercat să obținem o reacție și de la Biroul Politici de Reintegrare. Ofițerul de presă al instiuției ne-a spus că Olga Cebotari se află într-o ședință și am fost rugați să expediem o solicitare de informații. Deocamdată, nu am primit un răspuns. Precizăm că în Codul Electoral al Republicii Moldova scrie negru pe alb că ”secțiile de votare pot fi deschise doar în unitățile administrativ-teritoriale aflate sub control constituțional al autorităților de la Chișinău”.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button