MAGAZIN

Trecerea la ora de vară s-ar putea modifica. Parlamentul European cere o evaluare a regulilor

Distribuiți acest articol!

Deputații europeni sunt preocupați de efectele asupra populației ale schimbării orei, în condițiile în care la 25 martie Uniunea Europeană ar urma să treacă la ora de vară. O rezoluție care urmărește să pună capăt schimbării de oră în țările membre a obținut joi o majoritate de 384 de voturi din 549 de eurodeputati prezenți.

În consecință, europarlamentarii au cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor, într-o rezoluţie adoptată joi în Parlamentul European la Strasbourg, informează legislativul european într-un comunicat de presă, citat de Agerpres. Rezoluţia a fost adoptată cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 12 abţineri.

Ora de iarnă ar putea astfel deveni oră de referință în toate cele 12 luni ale anului. Dar măsura nu va fi efectivă imediat. Comisia Europeană mai trebuie să convingă cele 28 de state membre să aplice rezoluția.

Iniţiative cetăţeneşti au arătat o anumită îngrijorare faţă de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară şi care are loc în prezent în ultimul weekend din martie şi, respectiv, octombrie. Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, dar indică anumite efecte negative asupra sănătăţii umane, spun deputaţii. Ei cer Comisiei să evalueze în detaliu directiva privind ora de vară şi, dacă este cazul, să propună revizuirea ei.

Trecerea la ora de vară în 2018 ar urma să se facă în data de 25 martie, care va deveni ziua cea mai scurtă din an, având, practic, 23 de ore. Apoi, în 28 octombrie ar urma să se treacă la ora de iarnă. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a adoptat ora de vară în 1932.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button