10TVActualitățiExterne

Trupele americane şi ale NATO au părăsit baza aeriană Bagram de lângă Kabul

Distribuiți acest articol!

Toate trupele americane şi ale NATO au părăsit baza aeriană Bagram de lângă Kabul, a anunţat vineri un responsabil american din domeniul apărării, afirmând că retragerea tuturor forţelor străine prezente în Afganistan este iminentă.

”Toate forţele coaliţiei au părăsit Bagram”, a declarat oficialul american, sub rezerva anonimatului, fără să specifice momentul precis al retragerii din această bază, situată la 50 de kilometri nord de Kabul.

Nu a fost comunicată nici data la care această facilitate va fi oficial restituită armatei afgane. În schimb, Reuters menţionează că Bagram, una dintre cele mai mari baze militare din Afganistan, a fost evacuată vineri.

După o prezenţă de 20 de ani, NATO a anunţat la 29 aprilie începerea retragerii trupelor sale, deschizând calea unei perioade de imensă incertitudine pentru Afganistan, unde violenţele continuă.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a stabilit ca termen limită pentru încheierea retragerii americane din Afganistan data de 11 septembrie, atunci când se împlinesc 20 de ani de la atentatele ce au determinat Washingtonul să răstoarne regimul talibanilor care îi adăpostea pe jihadiştii Al Qaida, reţeaua teroristă internaţională care îşi asumase responsabilitatea pentru atacurile de la New York şi Washington.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button