ActualitățiExterneRomânia

Ucraina scoate din circulație bancnotele de 1, 2, 5 și 10 hrivne. Află cauza și înlocuitorul

Distribuiți acest articol!

Banca Națională a Ucrainei, în cadrul unui program de actualizare a seriei nominale va retrage din circulație bancnotele de hârtie mai mici de 20 de hrivne: este vorba de 1, 2, 5 și 10 hrivne. 

Acestea vor fi înlocuite cu monede cu denumiri corespunzătoare, se arată într-un comunicat BNU.

Monedele cu valoarea nominală de 1, 2, 5 și 10 hrivne au fost prezentate oficial astăzi în clădirea Băncii Naționale de la Kiev. Banca Națională a Ucrainei va pune în circulație monedele de 1 și 2 hrivne începând cu data de 27 aprilie anului curent, iar cele de 5 și 10 hrivne, din anul 2019.

Reprezentantul BNU, Iacov Smolîi, a declarat că prin această trecere la monede, statul va economisi circa un miliard de hrivne, făcând referire la faptul că monedele sunt mai trainice și mai rezistente. Monedele circulă timp de aproximativ 20 de ani, iar bancnotele cu valori nominale de 1, 2, 5 și 10 hrivne se pot uza într-o perioadă scurtă de timp (în medie, aproximativ un an).

De menționat că Banca Națională nu intenționează să retragă brusc bancnotele de hârtie din circulație. Se presupune că noile monede înlocuiesc în mod natural bancnotele până la 20 de hrivne. Până se va întâmpla acest lucru, ucrainenii vor putea să achite atât cu bancnote, cât și cu monede.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button