MAGAZIN

UE binecuvântează și îi oferă lumină unui sat aflat în beznă

Distribuiți acest articol!

După o pauză de 25 de ani, străzile celui mai mare sat din Moldova, Congaz, sunt din nou iluminate pe timp de noapte. Un sistem modern de iluminat public, cu o lungime de circa 40 km, a fost lansat în localitate grație asistenței Uniunii Europene (UE) și contribuției autorităților publice locale și regionale, oferite prin programul SARD, implementat de PNUD, potrivit unui comunicat al Delegației UE în R. Moldova.

Sistemul de iluminat public va contribui la sporirea siguranței și confortului pentru 12.400 de femei și bărbați din Congaz.

Potrivit primarului de Congaz, Mihail Esir, timp de câteva decenii satul s-a aflat în beznă din cauza deteriorării rețelelor vechi, motiv pentru care oamenii se temeau să iasă noaptea din casă. „Cu eforturi comune, am reușit să instalăm un sistem care va asigura iluminarea, dar și economisirea energiei și reducerea costurilor de întreținere și exploatare. Fără ajutorul Uniunii Europene, nu am fi făcut niciodată această investiție, iar locuitorii satului n-ar fi resimțit toate aceste beneficii”, a menționat edilul la evenimentul de lansare.

În total, în sat au fost instalate 480 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED, care sunt puse în funcțiune prin intermediul a 14 dispozitive de control și evidență a energiei electrice. Comparativ cu iluminatul convențional, acest sistem va asigura economii de până la 50% la consumul de energie electrică și costurile asociate. Costul investiției este de peste 92.614 euro, dintre care 70.000 euro reprezintă ajutorul oferit de Uniunea Europeană, restul sumei, de 22.614 euro, este contribuția autorităților publice locale și administrației publice din Găgăuzia.

La evenimentul de lansare, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat: „Evenimentul de astăzi marchează sprijinul important acordat de Uniunea Europeană populației din Găgăuzia. Suntem aici pentru a contribui la crearea și dezvoltarea unor condiții favorabile și atractive de trai pentru populație prin susținerea unor proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, acordarea asistenței pentru autoritățile publice locale și întreprinderile mici și mijlocii din regiune. Promovarea accesului la resurse fundamentale înseamnă protejarea drepturilor și securității generațiilor actuale, dar și a celor viitoare”.

Și locuitorii satului Chirsova, raionul Comrat, au un motiv de bucurie. Cei peste 7000 de locuitori au acum acces neîntrerupt la apă potabilă datorită a două sonde și turnului de apă, care, de asemenea, au fost lansate grație ajutorului Uniunii Europene și contribuției autorităților publice locale și regionale din Găgăuzia.

Până acum, doar șase din zece gospodării din Chirsova aveau acces sporadic la apeduct. Majoritatea oamenilor erau nevoiți să se alimenteze cu apa din fântânile publice, situate la distanțe mari de case, cu apă care nu corespunde cerințelor de calitate și normelor igienice. “Odată cu realizarea acestui proiect, toți locuitorii satului vor fi aprovizionați neîntrerupt cu apă de calitate, ceea ce înseamnă că se va îmbunătăți și starea lor de sănătatea și va crește nivelul lor de trai”, a menționat primarul satului Chirsova, Serghei Sapunji, la evenimentul de inaugurare.

Tot în cadrul programului SARD a fost proiectat și un sistem de canalizare pentru satul Chirsova.

Costul total al proiectului de asigurare cu apă este de 92.970 euro, dintre care 65.000 euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar 27.970 euro reprezintă contribuția autorităților publice locale și regionale.

La eveniment, Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova, a remarcat: “Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă include un obiectiv dedicat apei și sanitației. Trebuie să investim într-o infrastructură adecvată, să creăm facilitățile necesare pentru a asigura accesul universal la apă potabilă și accesibilă din punct de vedere financiar pentru toți oamenii. Astăzi, cu efort comun, am făcut un pas important în atingerea acestui obiectiv pentru Republica Moldova”.

Până la sfârșitul anului 2018, 40 de localități din Găgăuzia și raionul Taraclia își vor îmbunătăți infrastructura socială datorită asistenței oferite de Uniunea Europeană prin intermediul programului SARD.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane Euro și implementat de PNUD, programul SARD își propune să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din Găgăuzia și raionul Taraclia, în vederea dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button