Actualități

UE, SUA, Marea Britanie și Canada îi anunță Belarusului sancțiuni

Distribuiți acest articol!

După ce Uniunea Europeană a să-i taie cele mai importante surse de venit ale regimului din Belarus, printr-o nouă serie de sancțiuni după deturnareea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici, un opozant al președintelui belrus. Statele Unite, Marea Britanie și Canada se alătură UE, anunțând sancțiuni pentru Minsk.

Decizia a fost aprobată în unanimitate de către miniştrii de externe din statele UE, au afirmat doi participanţi la reuniunea Consiliului UE Afaceri Externe, desfăşurată la Luxemburg.

„Aceasta nu se întâmplă în fiecare zi, dar acum UE este pe aceeaşi linie”, a adăugat ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn.

„Avem deja sancţiuni care vizează persoane. Iar acum avem sancţiuni în şapte sectoare economice, începând de la arme şi până la tutun sau îngrăşăminte, adică potasiu”, un important produs de export pentru Belarus, a precizat acesta.

„Sunt măsuri care vor afecta masiv Belarusul şi veniturile acestui stat, aşadar şi fondurile de care depinde Lukaşenko şi regimul său”, a mai spus ministrul de externe german Heiko Maas.

Statele Unite s-au alăturat Uniunii Europene, Marii Britanii şi Canadei în adoptarea noilor sancţiuni împotriva Belarusului, acuzând reprimarea mişcării de opoziţie de către regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Potrivit unei declaraţii a Departamentului american al Trezoreriei, 16 persoane şi cinci entităţi au fost incluse pe lista de sancţiuni ca răspuns faţă de acţiunile guvernului condus de Lukaşenko de „escaladare a violenţei şi represiunii, inclusiv nechibzuita deturnare forţată a unui zbor comercial Ryanair şi arestarea jurnalistului Roman Protasevici”.

În acelaşi timp, guvernul de la Londra a anunţat că „Marea Britanie, în paralel cu SUA, Canada şi UE a impus sancţiuni împotriva a şapte persoane şi unei entităţi din cadrul regimului belarus, ca răspuns faţă de arestarea jurnalistului Roman Protasevici şi a prietenei sale.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button