Actualități

UK refuză extrădarea unui moldovean pentru a nu suferi tratamente sau pedepse inumane

Distribuiți acest articol!

Autoritățile din Marea Britanie refuză să extrădeze un cetățean al Republicii Moldova, care este cercetat penal din motiv că constituie o încălcare a drepturilor sale de a nu suferi tratamente sau pedepse inumane sau degradante în temeiul articolului 3 din Convenția europeană a drepturilor omului (CEDO).

„Sistemul de extrădare aplicat de instanțele din această jurisdicție se bazează pe încredere și respect reciproc. Eșecul Guvernului Republicii Moldova de a furniza orice informații admisibile ca răspuns la aspectele ridicate de recurenți este o chestiune de reală îngrijorare. Afirmațiile făcute de Republica Moldova în cazurile viitoare vor trebui examinate foarte atent. Această hotărâre arată clar că există probleme foarte reale cu privire la condițiile de detenție din Republica Moldova și, în special, la cele care decurg din violența dintre prizonieri. Această hotărâre poate avea un impact mai larg asupra altor cazuri de extrădare. Este probabil ca Moldova să fie obligată să ofere asigurări actualizate în continuare în aceste cazuri, care, fără îndoială, vor fi examinate de instanțele inferioare cu „o atenție deosebită”, se precizează într-un comunicat de presă al Promo-Lex.

Potrivit Promo-Lex, care a fost parte a procesului de contestare a cererii reprezentanților organelor de anchetă moldovenești, la Curtea Divizională din Marea Britanie, avocații cetățeanului moldovean inculpat, Adrian Tabunci, au obținut câștig de cauză în privința solicitării forțelor de ordine din Moldova de a-l extrăda.

Argumentele Curții Divizionară au fost că, dacă există motive substanțiale pentru a crede că există un risc real de încălcare a drepturilor apelanților în temeiul articolului 3 din Convenția CEDO din cauza condițiilor materiale ale închisorii și, în special, a violenței între prizonieri, precum și în ce măsură s-ar putea baza asigurările date de Moldova.

Avocații din Londra ai inculpatului au indicat și instanța britanică a constatat în baza probelor administrate că sistemul penitenciar moldovenesc este condus de o puternică subcultură criminală, care este tolerată de autoritățile penitenciare. Curtea divizionară a acceptat probele Comitetului european pentru prevenirea torturii, conform cărora această problemă rămâne la fel de „acută ca oricând” și a condus la  faptul că deținuții au fost supuși la extorcare, violență și perioade prelungite de izolare arbitrară.

Curtea britanică a mai constatat că problemele violenței între prizonieri erau „endemice”. Moldova a oferit asigurări că, dacă ar fi extrădat, Tabuncic va fi reținut în celulele conforme cu articolul 3 și va fi protejat de violența altor deținuți. Pe baza celor de mai sus și pe baza dovezilor obținute cu privire la încălcările „substanțiale” ale asigurărilor acordate extrădat din Marea Britanie în Moldova, Curtea Divizionară a constatat că asigurările date în legătură cu Tabuncic nu pot fi acceptate pentru că Republica Moldova nu le respectă.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button