MAGAZIN

ULTIMA ORĂ / Dodon s-a întâlnit cu Rogozin la Teheran

Distribuiți acest articol!

Întâlnirea dintre Igor Dodon și Dmitrii Rogozin a avut loc. După tentativa eșuată a vicepremierului rus de a veni în Moldova, cei doi diplomați s-au întâlnit sâmbătă, 5 august, în capitala Iranului. Potrivit președintelui țării, întâlnirea a fost una foarte constructivă și l-a implorat pe oficialul rus să „se abțină de la măsuri și sancțiuni care ar afecta interesele cetățenilor simpli și a agenților economici”.

Cei doi au discutat detaliat despre evenimentele din ultimele săptămâni. „Am clarificat situația actuală dintre cele două țări și am identificat prioritățile pentru lunile următoare. Aștept cu nerăbdare să purtăm un dialog permanent cu Dmitrii Rogozin în calitate de co-președinte al Comisiei interguvernamentale și reprezentantul special al Președintelui rus pentru Transnistria”, a scris Dodon pe Facebook.

Cei doi oficiali au discutat și despre decizia Guvernului de la Chișinău de a-l declara pe Rogozin persona non grata în Republica Moldova. „Anunțarea domnului Rogozin, co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, arată reticența guvernului Moldovei (a cărei legitimitate este pusă la îndoială majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și a unor parteneri externi) să colaboreze cu Guvernul rus pentru a soluționa problemele critice cu care se confruntă agenții economici din Moldova și cetățenii noștri care se află în Rusia. Aceste acțiuni au ca scop subminarea eforturilor Președinților Republicii Moldova și Rusiei cu privire la revenirea dialogului strategic și parteneriatului între țările noastre”, relatează șeful statului.

„În acest sens, am rugat partenerii noștri ruși să se abțină de la sancțiuni care vor afecta și vor lovi interesele cetățenilor obișnuiți și agenților economici. De posibilele sancțiuni comerciale și migraționale vor suferi nu miniștrii și deputații de la guvernare, dar moldovenii obișnuiți care nu poartă nicio vină”.

La final, Igor Dodon a menționat că în calitate de Președinte al Republicii Moldova, va apăra interesele poporului moldovenesc și intenționează să blochez pe toate mijloacele legale posibile, inclusiv boicotarea proiectelor de legi adoptate de Parlament, încercările Partidului Democrat de a sabota și distruge relațiile bilaterale cu Federația Rusă. „Este total inacceptabil să țină ostatici întreaga țară și să submineze fundamentul relațiilor diplomatice între state, din cauza intereselor înguste de partid”.

Reamintim că, președintele Republicii Moldova întreprinde o vizită la Teheran, la invitația guvernului iranian.

Sursa: Timpul.md


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button