MAGAZIN

ULTIMA ORĂ! Ministrul Justiției de la București propune revocarea şefei DNA Codruţa Kovesi

Distribuiți acest articol!

Ministrul Justiției de la București, Tudorel Toader, aduce critici DURE la adresa şefei DNA Codruţa Kovesi și propune declanșarea procedurei de revocare a acesteia.

Raportul prezentat în această seară de Tudorel Toader relevă comportamentul excesiv de autoritar, discreţionar al procurorului şef al DNA. Implicarea în anchetele altor procurori.

După prezentarea raportului Ministrul Justiției a refizat să mai aducă explicații presei, spunând că va face acest lucru într-o altă conferință de presă. De altfel, pe parcursul la aproape o oră și jumătate cât și-a citit raportul Tudorel Toader era nemulțumit de întrebările de clarificare pe care încercau să i le adreseze jurnaliștii din sală.  Vedeți declarațiile din cadrul prezentării raportului.

“Un comportament excesiv de autoritar. Personal a supravegheat ancheta desfăşurată de procurori în legătură cu OUG 13. Citez <<Eu mi-am asumat acest dosar împreună cu procurorul X şi Y. Nu au făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să spun DA>> Aşadar, se observă o supraveghere, o implicare în realizarea anchetelor altor procurori, ceea ce legea interzice “, a declarat Tudorel Toader.

“Prioritizarea soluţionării dosarelor cu impact mediatic. Acestea nu se rezolvă după rezonanţa publică pe care o au, nu după calitatea persoanei care se presupune că a comis presupusele fapte, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării”, a mai spus Toader.

“Declanşarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, prin ridicare de acte, audierea unui număr mare de funcţionari, sceretari de stat şi miniştri a creat o stare de tensiune, creând premisele unui blocaj“, a declarat Tudorel Toader.

“Guvernul este blocat în activitatea sa de legiuitor. Curtea mai spunea că, prin conduita sa, DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o poseda, controlul modului de adoptare a unui act normativ, ceea ce a afectat buna funcţionare a unei autorităţi. Prin urmare, CCR a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constiţională, reţinând şi conduita pe care trebuia să o urmeze DNA”, a completat Toader.

Tudorel Toader a precizat că, în 14 ani, Curtea Constituţională a constatat 13 conflicte între instituţii ale statului, dintre care două generate de DNA în 2017.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader  a anunţat joi că raportul privind activitatea managerială de la DNA se bazează pe 20 de categorii şi fapte, primul punct fiind legat de conflictele de natură constituţională în raport cu alte instituţii.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button