Actualități

Un oraș din Ucraina se va numi New York de acum înainte

Distribuiți acest articol!

Un oraş din apropierea liniei de front din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, se va numi de-acum înainte New York, relatează 20minutes.fr.

„Felicitări locuitorilor din New York, regiunea Doneţk”, a reacţionat pe Twitter Ambasada SUA în Ucraina după aprobarea denumirii în Rada Supremă de la Kiev.

„Un motiv în plus să celebrăm legăturile strânse dintre noi. Suntem mari fani ai noului/vechiului vostru nume”, a adăugat misiunea diplomatică americană.

Peste 300 de deputaţi ucraineni s-au pronunţat în favoarea „redării numelui istoric” al acestei localităţi de circa 10.000 de locuitori situate la 30 de kilometri de oraşul Doneţk. Fondată în secolul XVIII, localitatea a adoptat numele New York un secol mai târziu dintr-un motiv încă neclarificat. Potrivit unei teorii, numele New York a fost dat de coloniştii germani instalaţi acolo în secolul XIX.

Se spune că aceşti colonişti erau foarte religioşi şi duceau o viaţă retrasă. Au avut propriile şcoli şi s-au îmbogăţit producând alimente şi maşini agricole. Germanii au început să părăsească Ucraina mai întâi după Revoluţia Rusă din 1917 şi apoi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când au fost deportaţi de sovietici.

Localitatea a fost redenumită Novhorodske în 1951, când Ucraina făcea parte din Uniunea Sovietică. Această decizie a fost luată „din motive politico-ideologice”, se arată într-o notă explicativă depusă în Rada Supremă.

În prezent, Washingtonul este un susţinător-cheie al Ucrainei în faţa Rusiei, care a anexat Crimeea în 2014 şi acordă sprijin forţelor separatiste pro-ruse din Donbas.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button