MAGAZIN

Un transnistrean, SUSPECT principal în al doilea atac asupra ”Uniunii maghiarilor”

Distribuiți acest articol!

Atacul cu bomba, care o provocat incendiu la sediul din Ujgorod al Societății culturii maghiare din Transcarpatia, a fost organizat de un locuitor al Transnistriei, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Transcarpatia, Ghenadi Moskal, pe pagina sa de Facebook.

„Cu regret trebuie să constat că printre infractorii reținuți, locuitori din Cerkasî și Kropivnițk, care au dat foc, în noaptea de 27 februarie, sediului Societății de cultură maghiară în Transcarpatia, există și un participant la razboiul din estul Ucrianei“, – a spus Moskal.

”Ei nu sunt membri de partide sau mișcări politice, au acceptat s-o faca tentati de bani“.

„A fost identificat si organizatorul – un rezident al Transnistriei, care imediat după incident a fugit acasă. Potrivit informațiilor noastre, este vorba despre un angajat al MGB (Ministerul Securității de Stat) al Transnistriei“ – a spus guvernatorul.

El a menționat că „dat fiind statutul acestui teritoriu, organizatorul este in afara puterii justiției ucrainene”.

„Cu toate acestea, nimeni nu are nicio îndoială că de ce de-al doilea caz de incendiere a sediului maghiarilor este responsabil servicul FSB din Rusia (la fel ca și în cazul primei incendieri, în noaptea de 4 februarie, executata de cetățeni ai Poloniei, membri ai organizației pro-ruse de dreapta Falanga),“ – a spus Moskal.

„Serviciile speciale rusești au încercat să tocmeasca pentru incendiere activisti locali“ , și numai după ce acest lucru nu a fost posibil au implicat executanți din alte regiuni“, – a spus Moskal.

Potrivit guvernatorului, organizatorii celui de-al doilea atac „au acționat mult mai profesionist decât radicalii de dreapta din Polonia“.

„Personal, nu am nicio îndoială că serviciile de securitate ruse vor continua să organizeze diverse provocări pentru a încerca sa tulbure relatiile dintre ucrainenii si ungurii din Transcarpatia și sa submineze pe criterii interetnice“, – a spus Moskal, care a dat asigurări că „scenariul Donbas“ în Transcarpatia nu va reuși.

Amintim, la 4 februarie, persoane necunoscute au aruncat un cocktail Molotov în fereastra clădirii biroului regional al Societatii culturale maghiare din Ujgorod.

La 27 februarie, aceeasi cladire a fost atacata din nou, dar de data aceasta cu un dispozitiv exploziv artizanal, a carui explozie a declansat un incendiu.

Pentru atacurile asupra Societății Culturii Maghiare din Ujgorod au fost retinuti pana acum 5 suspecti.

Anterior, poliția i-a retinut pe ce doi cetățeni ai Poloniei, implicați în atacul de pe 4 februarie. Aceștia au fost prinsi la Varșovia, iar instanța poloneză a decit arestarea lor pe 90 de zile.

 

paginaderusia.ro


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button