MAGAZIN

Undă verde pentru formarea guvernului în Germania

Distribuiți acest articol!

După luni de negocieri și amânări de luare a unei decizii pentru formarea unei coaliții de guvernare la Berlin, Partidul Social-Democrat a decis prin votul membrilor săi să accepte o nouă coaliție cu Uniunea Creștin-Democrată condusă de Angela Merkel.

Cei 464.000 de membri ai Partidului Social-Democrat au fost chemaţi să se pronunţe săptămâna trecută dacă susţin ori nu prelungirea coaliţiei cu formaţiunea Angelei Merkel.

Din cei peste 366.000 de membri SPD care şi-au exprimat votul, peste 66% au votat pentru noul acord cu CDU, fapt care înseamnă continuarea marii coaliţii între cele două formaţiuni. Rezultatele oficiale ale votului din cadrul SPD au fost anunţate duminică.

În urma deciziei SPD de a continua coaliţia cu CDU, formaţiunea populistă şi antiimigraţie Alternativa pentru Germania (extremă-dreapta) devine cel mai mare partid de opoziţie din Parlamentul de la Berlin.

Potrivit noului acord de coaliţie, Guvernul de la Berlin va cheltui 46 de miliarde de euro pentru creşterea pensiilor, investiţii în locuinţe şi educaţie, aceste măsuri fiind solicitate de social-democraţi.

Parlamentul Germaniei se va reuni pe data de 14 martie pentru a alege noul cancelar, care în mod cert va fi Angela Merkel, acesta urmând să fie cel de-al patrulea mandat al ei în fruntea Guvernului de la Berlin.

Olaf Scholz, liderul interimar al SPD, a declarat că votul a fost “o decizie democratică foarte importantă” pentru Germania, precizând că social-democraţii vor propune în curând şase persoane care să preia ministerele alocate formaţiunii de centru-stânga.

Angela Merkel a salutat decizia social-democraţilor, afirmând că “este o decizie bună pentru SPD şi în special pentru ţara noastră”.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button