Externe

Ungurii se plâng că îi atacă Soros

Distribuiți acest articol!

Ungaria şi-ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene, după ce Parlamentul European a votat miercuri în favoarea activării Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona. Guvernului de la Budapesta i se reproşează deteriorarea gravă a statului de drept şi democraţiei.

Scandalul a început de la adoptarea unei legi care poate duce la închiderea Universităţii Central Europene, instituţie finanţată de miliardarul american George Soros. Parlamentarii de la Strasbourg consideră că această acţiune încalcă legislaţia Uniunii Europene şi avertizează că dacă executivul ungar îşi menţine decizia ar putea urma aplicarea de sancţiuni economice. În replică, ministrul ungar de externe a declarat că ţara sa este pedepsită la comanda lui Soros. Pe de altă parte, la sfârșitul lunii martie, în Ungaria a intrat în vigoare o lege care prevede că migranții care sosesc la granițele țării trebuie să înainteze cererile de azil în zone de tranzit, unde vor rămâne în regim închis, până când vor primi un răspuns la cererea formulată. Şi această măsură a provocat nemulţumirea autorităţilor europene. Dar capacul a fost pus de o altă iniţiativă a Budapestei.

După adoptarea legii anti-Soros, partidul de guvernământ a prezentat Parlamentului un proiect de lege care prevede că ONG-urile ce beneficiază de finanțare din afara țării trebuie să se înregistreze ca „organizații susținute din străinătate”, după un model deja aplicat în Rusia lui Putin. Acest proiect se află încă în dezbaterea legislativului ungar.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button