ActualitățiMAGAZIN

Usatîi îl amenința cu moartea pe Borika alias Boris Usherovic, un mafiot rus prieten cu Gorbunțov

Distribuiți acest articol!

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi apare alături de Dorin Damir, apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, și Alexandru Jizdan, important funcționar în cadrul Ministerului de Interne la acea vreme, în poligonul Dinamo al MAI din sectorul Râșcani în vara anului 2014.

Înregistrările au fost făcute în perioada regimului Plahotniuc, perioadă în care Renato Usatîi spăla prin băncile moldovenești miliardele furate de la Căile Ferate ale Rusiei. Cei trei trag din arme de foc și par să aibă o relație strânsă de prietenie, făcând glume și amenințări, înjurând și poreclindu-se „Gaddafi”. Imaginile sunt din zile diferite.

La un moment dat, Usatîi spune „Я потенциально опасен” („Eu sunt potențial periculos”). Usatîi transmite un mesaj de amenințare lui „Borika” alias Boris Usherovic căruia îi spune, după ce trage din arme, „Asta se poate întâmpla cu oricine”. Într-una din secvențe se aude și vocea lui Jizdan, care punctează că „asta-i probă pentru Procuratură”.

Boris Usherovich

Renato Usatîi este cel care a comandat asasinatul împotriva lui Gherman Gorbunțov, potrivit unei surse din cadrul Parchetului Genaral din România, care s-a ocupat de cazul Vitalie Proca.

Procurorii pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale PCCOCS îl acuzau pe Renato Usatîi, suspectat în dosar în calitate de comanditar al atentatului la viaţa bancherului Gherman Gorbunţov, că ar încerca să influenţeze prin mituire declaraţiile killerului Vitalie Proca, care a executat atentatul.

Amintim că Gherman Gorbunţov, victima atentatului, declara într-un interviu, că cel care a comandat atentatul la viaţa sa, Renato Usatîi, încearcă să se spele pe mâini de crimă cu ajutorul killerului Vitalie Proca, pe care l-ar fi mituit prin naşul de cununie al acestuia, Valeriu Malarciuc.

Bancherul Negru – Gherman Gorbunțov

La scurt timp, în urma unei operaţiuni de filare, poliţia de la Chişinău l-a reţinut pe Malarciuc, învinuit că ar fi încercat în calitate de complice al lui Usatîi să obţină de la Proca mărturii false privind atentatul la viaţa lui Gorbunţov. În presă au apărut şi mai multe interceptări telefonice care demonstrează că Proca şi rudele sale ar fi primit bani de la Renato Usatîi, cel care a comandat atentatul, scopul fiind ca, killerul să nu-i dezvăluie numele şi să-l ajute să se spele de infracţiune.

Cine este mafiotul rus Borika alias Boris Usherovic pe care Renato Usatîi îl amenința cu moartea

Boris Userovich 1- Gherman Gorbunțov 2

Usaty a fost acuzat în lipsă într-un caz legat de retragerea de capital și spălare de bani într-un sistem penal internațional cunoscut sub numele de Laundromat. Ancheta consideră că zeci de miliarde de dolari au fost trecute ilegal prin băncile moldovenești.

– Conform versiunii SD a Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, Usatii era membru al mega-spălătoriei „Laundromat” și prin aceasta a spălat sute de milioane de ruble de la echipa KUM (echipa deținea și KUM LLC). Aceasta este o abreviere pentru Andrei Krapivin (ulterior a fost înlocuit de fiul său Alexei), Boris Usherovich, Valery Markelov. Aceștia sunt coproprietarii GK 1520, care au primit fonduri gigantice de la Căile Ferate Ruse prin contracte ilegale. Aceștia au raportat, de asemenea, că în 2012 Usatîi a fost interogat cu privire la activitățile „grupului KUM”.

Renato Usatîi a reușit să se mențină pe poziții de forță în Federația Rusă și a avut sarcina de ai elimina pe cei care ar putea vorbi despre Laundromat, operațiunea prin care au fost spălate miliarde de dolari. Renato Usatîi a comandat atacul asupra lui Gherman Gorbunțov la Londra în 2012, perioadă în care a fost și interogat de poliția rusă, fiind suspectat că ar fi membru al unei comunități criminale internaționale.

În imaginile apărute public zilele trecute Usatîi îl amenința cu moartea pe Borika/ Boris Usherovic și îi transmitea astfel să nu vorbească ceva despre el cu anchetatorii ruși și implicarea sa în Laundromat și jaful de la Căile Ferate ale Rusiei.

Boris Usherovic a reușit să fugă în Israel, iar mai apoi a primit azil politic în Marea Britanie, având în vedere că ar putea fi ucis în orice moment de inamicii săi, unul dintre aceștia fiind chiar Renato Usatîi.

Usatîi și Plahotniuc – spălare de bani și asasinate la comandă

La mijlocul anilor 2000, Renato Usatîi s-a alăturat grupului de companii 1520, care de mult timp stăpânea ilegal fondurile de mai multe miliarde de dolari ale Căilor Ferate Ruse, ca autoritate criminală în devenire. Apoi a lucrat în echipa lui Andrei Krapivin, Valery Markelov și Boris Usherovich, îndeplinind diverse sarcini. Din contră, sarcinile „murdare” nu au fost refuzate de Mustață(Usatîi). Când Markelov și Usherovich s-au certat cu „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, care se ascundea în Moldova, și au decis să-l pedepsească, „prietenul credincios” Renato Usatîi nu a putut să stea degeaba și a trecut la fapte.

Dar Gorbuntsov s-a mutat la Londra de teama lui Usatîi și Plahotniuc. Mustață însuși nu a putut ajunge la Londra pentru a-și duce planul la bun sfârșit. A apelat la Plahotniuc pentru sprijin, apoi chiar s-au înțeles bine. Cu toate acestea, tentativa de asasinat pe care au organizat-o la Londra împotriva lui Gorbunțov pe 20 martie 2012 a eșuat. „Bancherul negru” rănit grav a supraviețuit miraculos și a început o anchetă. Mustață și-a dat seama că este „blocat” și a intrat în politica moldovenească cu milioanele de dolari furate de la Căile Ferate Ruse.

A apărut astfel criminalul pseudo-pro-rus Renato Usatîi cu „Partidul nostru”. Renato Usatîi a intrat furtunos în 2014 în politica moldovenească, dar nu a fost inclus în planurile lui Plahotniuc. Până în toamna anului 2016, oligarhul l-a scos din Moldova. Plahotniuc i-a deschis un dosar penal cu privire la organizarea tentativei de asasinat asupra lui Gorbunțov. Plahotniuc știa cum s-a derulat totul, pentru că au făcut-o împreună. Renato s-a speriat și a fugit înapoi în Rusia.

Cu banii furați, Renato Usatîi a investit foarte mult în imobiliare și diverse bunuri în valoare de peste 50 de milioane de dolari în Federația Rusă. Mustață a acordat o atenție specială băii cu saună și camerelor de relaxare cu camere video. Prin sauna lui Mustață au trecut mulți oameni celebri, spun sursele noastre de la Moscova, astfel mai apar la nevoie kompromate.

În toamna anului 2018, în „cazul Zakharchenko”, forțele de securitate ruse l-au reținut pe Markelov, iar Usherovich a fost inclus pe lista internațională a căutărilor, iar casa lui Usatîi a fost percheziționată de FSB.  Renato a fugit în Germania la acea dată pentru a nu fi aruncat în spatele gratiilor de serviciile federale ale Rusiei.

Când Plahotniuc a fost răsturnat în perioada 7-14 iunie 2019, Renato Usatîi s-a așezat în România până în ultimul moment. Sora sa Veronica locuiește acolo de mult timp, iar soțul ei este un mare om de afaceri german și apropiat al președintelui Klaus Iohannis. În România locuiesc deasemnea mulți prieteni de afaceri ai lui Renato Usatîi. Prin intermediul acestora, el a păstrat legătura cu Plahotniuc. 

Liderul mafiot Renato Usatîi zis Mustață are ca sarcină să ajungă la guvernare cu PAS și să obțină controlul asupra Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Prin jocul său de karaoke își minte alegătorii de etnie rusă din Bălți și speră să facă un serviciu Federației Ruse pentru a-și putea recupera averea de la Moscova, după alegerile din 11 iulie.

Марионетка, которая лжет пророссийскому электорату

Moldovenii ar putea însă să îi strice planurile mafiotului Mustață și să îl lase acasă la Bălți. Dacă se va întâmpla asta Renato va rămâne cu câteva afaceri prin Transnistria și cu foarte puțini bani în cont, lucru care îi pune viața în pericol deoarece nu va mai fi folositor celor care îl dirijează din umbră.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button