ActualitățiBasarabia

Vaslui: Festival internațional – “Hora din străbuni”

Distribuiți acest articol!

Festival ce unește peste 1000 de participanți din toate colțurile lumii

Festivalul se desfăşoară în perioada 2 – 6 august şi reuneşte mai multe ansambluri folclorice din mai multe ţări, totul sub ochii lui Ștefan cel Mare, care veghează neostenit Piața Civică din centrul orașului Vaslui. Este considerat cel mai mare festival de acest fel din toată regiunea Moldovei. Festivalului Folcloric Internațional “Hora din Străbuni” la care au venit dansatori din Armenia, Turcia, Peru, Serbia, Muntenegru, Georgia, Columbia, Spania, Vietnam şi România. Organizatorii evenimentului sunt Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui, Consiliul Judeţean Vaslui, Primăria Vaslui şi Consiliul Local Vaslui.

Spectacole și la Bârlad, Husi, Negresti si Pãdureni

În perioada festivalului, vor avea loc spectacole si la Bârlad, Husi, Negresti si Pãdureni. La Bârlad vor avea loc pe 3 si 4 august, la Casa de Culturã “George Tutoveanu” si vor fi sustinute de “El Candil” din Spania, “Estefania Calcedo” din Columbia si “Istanbul Yeditele” din Turcia. În Pãdureni, vor ajunge, pe 4 august, în Teatrul de Varã, formatiile “Araks” din Armenia, “Peru Multicolor” din Peru, “Imeri” din Georgia, “Baalet Baanaa” din Senegal. În Husi, vor ajunge, pe 5 august, în Parcul Rodina, formatiile “Zora” din Serbia si “Peru Multicolor” din Peru. Tot pe 5 august, dar la Negresti, pe Esplanada Primãria Negresti, vor ajunge ansamblurile “Araks” din Armenia, “El Candil” din Spania”, “Istanbul Yeditepe” din Turcia si “Ballet Baabana” din Senegal, iar pe 6 august, “Estefania Caicedor” din Columbia si “Lugojana”.

ZIUA 1 – Hora din Strabuni 2017

Prima zi a festivalului Hora Din Străbuni, editia a V-a. Video: Hydrangea Film

Publicată de Hora Din Străbuni pe Joi, 3 august 2017

Paradă a formațiilor folclorice la Vaslui

Festivalul a debutat cu o paradă a formațiilor prezente. Dansatorii au străbătut în pași de dans un traseu din Parcul Copou până în Piața Centrului Civic unde, în prezența a mii de spectatori, s-a desfășurat festivitatea de deschidere a festivalului.

Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, Lucian Onciu a declarat  pentru Agerpres că:

Vasluiul este, pentru câteva zile, capitala internațională a dansului popular. Ne bucurăm de prezența unor ansambluri reputate din România și din alte nouă țări de pe aproape toate continentele. Din păcate, nu au reușit să ajungă, fiindcă nu au obținut viză, membrii unui ansamblu din Senegal, pe care i-am dorit foarte mult în cadrul festivalului. Fiind afiliați la CIOFF, am reușit să suplinim această lipsă, invitând o trupă din Vietnam, aflată într-un circuit festivalier în Europa. Participă, de asemenea, grupuri folclorice din județul Vaslui, care vor să învețe de la profesioniști și care sper să crească și ducă mai departe frumoasele tradiții populare de pe aceste meleaguri.

Puteți urmări  festivalul la televizor sau on-line

De la ora 19.30, de miercuri şi până duminică, cetățenii orașului Vaslui pot vedea spectacolul, desfăşurat la Teatrul de Vară din oraş.

Festivalul se va încheia duminică, 6 august, cu o mare gală la care vor participa toate ansamblurile internaționale din cadrul festivalului.

Pentru mai multe imagini din cadrul festivalului puteți accesa pagina ziarului Adevărul.ro, dar mai ales pagina de Facebook oficială a evenimentului accesând link-ul aici.

Televiziunea Română s-a alăturat ca partener al festivalului internațional prin difuzarea festivalului pe micile ecrane, pe postul TVR Iași și on-line pe http://live.tvriasi.ro. Pe canalul Youtube Vaslui TV găsiți înregistrări ale festivităților de start a festivalului internațional de la Vaslui.

Autor: Sîrbu Costel Cosmin


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button