MAGAZIN

VIDEO // 1812 Prima anexare a Basarabiei

Distribuiți acest articol!

Se zice că cei ce uită istoria, riscă să o repete. Soarta basarabenilor dovedeşte cu prisosinţă acest adevăr. 16 mai a anului 1812, când Basarabia a fost anexată la Impreiul Țarist rămâne o filă neagră a trecutului pentru poporul nostru. Cetățenii nu au uitat nici în prezent această nedreptate și cred că în anul Centenarului să revină la patria mamă România.

Între 1812-1918, populația română din Basarabia a fost supusă unui amplu proces de rusificare, în școli și administrație a fost introdusă limba rusă. În posturi de conducerea erau numiți de către țar militari și persoane de încredere acestuia. Trecerea arbitrară a Basarabiei la Imperiul Rus, cu care nu avea nicio legătură cu caracter identitar sau naţional, nu poate fi calificată altfel decât ocupaţie şi subjugare prin anexare.

La 206 ani de la prima anexare, Republica Moldova se află încă sub ocupație. Armata a 14-a rusească continuă să staționeze în regiunea transnistreană, iar contingentul de ”pacificatori” efectuează periodic exerciții militare alături de separatiștii de la Tiraspol.

Această perioadă este o filă neagră a istoriei și o nedreptate spun cetățenii Republicii Moldova, iar salvarea identității poporului și locul Basarabiei este revenirea acasă, prin ReUnire cu România.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button