10TVActualitățiBasarabiaRomânia

VIDEO // 20 iulie: 91 de ani de la moartea Regelui Ferdinand I „Întregitorul”

Distribuiți acest articol!

Astăzi se împlinesc 91 de ani de la moartea Regelui Ferdinand „Întregitorul” României. În 20 iulie 1927, la doar 62 de ani, Regele Marii Uniri de la 1918 s-a stins din cauza unei boli necruțătoare. Înconjurat de familie și plâns de un întreg popor a lăsat în urmă o Românie înflorită, UNITĂ și iubită de toți românii. Aproape 17 milioane de români au trăit sub domnia lui pentru prima dată în acelaşi stat. Cu ocazia Centenarului Unirii Basarabiei cu România, un bust al Regelui Ferdinand I va fi reinstalat, la începutul lunii septembrie, în satul Varnița, raionul Anenii Noi. Inițiativa îi aparține avocatului Iulian Rusanovschi care a reușit până acum reabilitarea și reinstalarea mai multor monumente din perioada interbelică, distruse după ocupația sovietică. 

Regele Ferdinand a fost suveranul sub care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918 și autorul reformei agrare și al Constituției din 1923. Un rege, care s-a stins mult prea devreme, la doar 62 de ani, în 20 iulie 1927.

Ferdinand, „Întregitorul” României, a fost dedicat românilor. Sub cârmuirea sa, s-a înregistrat cea mai înfloritoare perioadă a statului românesc modern.

Suveranul urcase pe tron în anul 1914, după moartea unchiului său, Carol I. Între anii 1914 – 1918, România lui Ferdinand I a participat la primul Război Mondial de partea Antantei, iar una dintre victoriile războiului a fost întregirea României.

La începutul anului 1927, boala cu care se lupta suveranul intra în fază terminală. Regele Ferdinand suferea de cancer, o boală care se agrava de la o zi la alta, iar medicii nu-i mai dădeau speranțe. Cei din jurul lui îi admirau curajul şi stoicisimul cu care îndură totul. Nu se plângea de nimic niciodată, spune istoricul Stelian Tănase.

Regele Ferdinand I s-a stins din viață la Pelișor. Suveranul îşi doarme somnul de veci la Mănăstirea Curtea de Argeş, acolo unde sunt înmormântaţi toţi regii României, mai aproape de cer. Sub conducerea „Întregitorului”, s-a format România Mare, din teritoriul căreia făceau parte, în urma unirii, Transilvania, Bucovina, Banatul, Basarabia, Crișana și Maramureșul, fiind primul Monarh al României Mari.

Cu ocazia Centenarului Unirii, un bust al Regelui Ferdinand I va fi reinstalat în satul Varnița. Inaugurarea monumentului va avea loc la 5 septembrie 2018, în prezența unei delegații de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei și ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu sediul la Iași, alături de autoritățile locale și reprezentanți ai Armatei Naționale.
Amintim că pe teritoriul actualei Republica Moldova în perioada interbelică au fost ridicate cinci busturi şi o statuie închinate regelui Ferdinand I.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button