10TVActualitățiBasarabia

VIDEO // 25 de ani de la trecerea în veșnicie a lui Ion Vatamanu

Distribuiți acest articol!

De 25 de ani mai săraci, fără unul dintre liderii mişcării de renaştere naţională. În 1991 a semnat Declarația de independență, iar doi ani mai târziu s-a stins subit din viață. Dispariția fulgerătoare a lui Ion Vatamanu, a lăsat îndurerată o întreagă națiune română.

Se împlinesc 25 de ani de la trecerea în neființă a lui Ion Vatamanu – poet, publicist, om politic şi savant.

Unul dintre liderii mişcării de renaştere naţională, Ion Vatamanu se identifică, în mod special, cu istoria acestei perioade. Discursurile sale de la diverse întruniri erau convingătoare, argumentate, emoţionante. Vorbea cu drag despre istoria şi tradiţiile neamului, despre libertate şi necesitatea de a lupta pentru valorile naţionale.

Pe parcursul anilor au fost editate peste 30 de cărţi cu semnătura Ion Vatamanu. Întâiul volum de versuri, „Primii fulgi”, a apărut în anul 1962. Ghidat de acest concept a scris şi următoarele sale cărţi, dintre care cinci pentru copii. Conform unor aprecieri ale timpului, volumul de versuri „De ziua frunzei”, editat în anul 1977, prefațat de Grigore Vieru, a fost considerat drept una dintre cele mai valoroase apariții poetice din anii `70.

La 9 august 1993, la Chișinău, Ion Vatamanu se stinge subit din viață. Dispariția lui fulgerătoare a fost deplânsă de întreaga Republică.

Meritele sale au fost premiate cu înalte distincţii de stat, inclusiv cu „Ordinul Republicii”, post-mortem. Mai multe instituţii de învăţământ, precum şi o stradă din Chişinău îi poartă numele.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button