10TVIMPORTANTE

VIDEO / 28 iunie – zi de doliu pentru români. 1940, regimul criminal rusesc anexează Basarabia

Distribuiți acest articol!

Zi de doliu pentru români. Astăzi se împlinesc 78 de ani de neuitare de la anexarea Basarabiei, Nordului Bucovinei și Ținutului Hertei de către regimul criminal al Rusiei Sovietice.

Trupele sovietice au ocupat pe 28 iunie 1940 un teritoriu cu aproximativ 4 milioane de locuitori, majoritatea etnici români. Populației din România i s-a ascuns adevărul și a aflat despre acest lucru după ce a început evacuarea. Zeci de mii de români au căzut victime ale regimului sovietic impus de Rusia, intelectualii fiind hăituiți și executați. Un an mai târziu România începea războiul de eliberare.

Cea mai mare parte a teritoriului anexat, sovieticii au proclamat-o Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei, Bugeacul și nordul Bucovinei au fost alipite la Republica Sovietică Socialistă Ucraineană. Numeroase trupe de militari ai partidului bolşevic şi ai guvernului de la Kremlin au invadat spaţiul român şi aveau ca misiune de a reorienta radical viaţa politică, socială, economică şi culturală din ţinut.

Odată cu instaurarea regimului sovietic în Basarabia și în nordul Bucovinei au început crimele contra populației băștinaşe: genocide, foamete şi deportări. De asemenea, au început transformările menite să schimbe economia de piaţă cu cea socialistă, iar scopul de bază era deznaţionalizarea şi rusificarea populaţiei. Basarabia a devenit o sursă de muncă ieftinită pentru şantierele industriale şi minele de cărbune din diferite regiuni ale URSS. Acţiunile agresive, anexioniste ale imperiului sovietic au avut cele mai grave consecinţe pentru soarta Basarabiei şi a întregii populaţii dintre Prut şi Nistru. A fost întreruptă evoluţia firească a provinciei în cadrul statului român, impunându-se pentru multe decenii un sistem social-economic străin intereselor populaţiei şi un regim politic totalitar, represiv.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button