10TVActualitățiIMPORTANTE

VIDEO // 7 cetățeni turci, expulzați din R. Moldova. Opinie: Comanda lui Dodon și Plahotniuc

Distribuiți acest articol!

Caz șocant la Liceul Orizont din Chișinău. Șapte angajați ai instituției, au fost declarați indezirabili și expulzați în această dimineață din Republica Moldova în Turcia, țara de origine, unde riscă detenție pe viață. SIS, informează că aceștia fiind suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Partidele pro-europene, dar și mai multe ONG-uri au condamnat acțiunile SIS și spun că totul a fost pus la cale de Dodon și Plahotniuc. Între timp, șeful de la Condrița, compară situații incomparabile.

În această dimineață, Serviciul de Informații și Securitate anunță că șapte cetățeni străini au fost declarați indezirabili și expulzati din R. Moldova pentru ca ar avea legatura cu o grupare islamistă. Este vorba de conducerea liceului moldo-turc Orizont din Chișinău, printre care Directorul general adjunct și fiul acestuia, Directorul filialei Durlești și Ceadîr-Lunga, șeful departamentului financiar al liceului și cel al departamentului relații publice, și un profesor de limbă turcă din cadrul filialei Ciocana.

SIS anunță că acțiunea a fost desfășurată în scopul prevenirii amenințărilor la adresa securității naționale, suspectate de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care, există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Cei 7 suspecți expulzați în Turcia, riscă detenție pe viață pentru că ar fi presupuși membri ai organizației FETO, declarată de către Turcia drept una teroristă. Liderul FETO, Fethullah Gulen, este suspectat că ar fi responsabil pentru tentativa eșuată de lovitura de stat din 2016, Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durlești al liceului Orizont, Hasan Bariș spune că reținerea directorului filialei Durlești a fost efectuată în prezența sa. În timp ce el și colegul său se îndreptau la muncă când la o sută de metri de casă au fost opriți de un convoi SIS.

Persoanele expulzate vor fi supuse la acțiuni de tortură și nu vor avea parte de o justiție echitabilă, a declarat Ion Guzun, Consilierul judiciar din cadrul Centrului de resurse juridice.

Acțiunile Serviciului de Informare și Securitate au legătură cu vizita Președintelui turc Erdogan în Republica Moldova la invitația omologului său Igor Dodon, a adăugat Guzun.

Retinerea conducerii liceului Orizont a starnit un val de reactii. PAS si PPDA cred ca totul a fost pus la cale de Igor Dodon si Vlad Plahotniuc drept rasplata pentru ca Turcia a renovat Presedintia. Dodon spune ca este mai bine “sa asteptam explicatiile institutiilor, fara a cadea in interpretari gratuite si speculatii politice sterile. Amnesty International spune ca au fost incalcate flagrant drepturile omului. Iar presa guvernamentala din Turcia se lauda cu “o operatiune de succes” prin care a fost retinuta o grupare apropiata lui Fetullah Gullen.

Actiuni simililare au avut loc in martie si in Kosovo, acolo unde patru profesori si directorul unui liceu turc au fost retinuti de fortele de securitate. Iar la sfarsitul lui iulie un pedagog turc din Mongolia a fost rapit si urma sa fie repatriat in Turcia, dar actiunea a fost impiedicata de presedintele mongolez. Toti sunt acuzati ca ar avea legaturi cu Fetullah Gulen, fost aliat al presedintelui turc Recep Erdogan.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button