10TVActualități

VIDEO // ALARMANT! La 27 de ani de inDEPENDENȚĂ, politicienii calcă în picioare cetățenii

Distribuiți acest articol!

În 27 de ani, politicienii care s-au perindat pe la guvernare au adus mai multa dezamăgire decât reforme. Au marcat într-un mod neobișnuit politicienii de hârtie de la Chișinău ziua IN-dependenței. În timp ce Dodon Candu și Filip se îndreptatu la monumentul lui Ștefan cel Mare pentru a depunde coroane de flori, sute de polițiști și mascați au intervenit în forță pentru a evacua protestatarii care au petrecut noaptea acolo.

Ziua Independenței a început cu tensiune și altercatii. Sute de politisti au fost mobilizati de dimineata ca sa curete zona din fata monumentului lui Stefan cel Mare de protestatarii rămași peste noapte. Asta pentru că oficialii să poată depune flori. Manifestanții care nu au vrut să plece de bunăvoie au fost luați pe sus, printre ei – liderii PAS și PPDA.

Totul a fost organizat pentru ca oficialii să poată depune flori începând cu ora 9:30. Nu a durat nici 5 minute ca protestatarii să fie evacuați după cordoanele polițiștilor, așezati în câteva randuri.

Paziți de cordoane de polițiști și bodyguarzi cu valize și umbrele, șeful statului Igor Dodon, premierul Pavel Filip și președintele legislativului Andrian Candu au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, marcând astfel 27 de ani de independență ai Republicii Moldova.

Imediat ce protestatarii au fost evacuati, zona a fost securizată de către mai multe cordoane de polițiști, dar și de garduri din metal. Un bărbat a leșinat, iar ulterior transportat cu ambulanța la spital.

Cei aproape 40 de manifestanți au stat toată noaptea lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. Unii au dormit în corturi, alții pe jos în ajunul Zilei Independenței.

Pe 27 august 1991, cu mii de oameni veniti la Marea Adunare Națională, deputații au votat independenta. Tot atunci, parlamentul a hotarat ca imnul Republicii Moldova va fi “Desteapta-te romane”, schimbat insa trei ani mai tarziu de catre agrarieni. Tot ei au fost cei care au introdus in Constitutie notiunea de limba moldoveneasca. In 1992 incep focurile de pe Nistru.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button