10TVActualități

VIDEO. Anatol Țăranu: ”O adevărată UNIRE cu România pot s-o facă doar românii din Basarabia”

Distribuiți acest articol!

Ne aflăm în săptămâna când marcăm ruperea noastră de uniunea sovietică prin – 27 ziua independenței și 31 august – ziua limbii române. Totuși, o rupere parțială de imperiul sovietic – pentru că consecințele pactului Ribbentrop-Molotov sunt valabile și astăzi, iar harta Basarabiei a rămas ciopârțită de creionul lui Stalin.

Despre aceste perioade cumplite ale istorie, dar și despre alte multe lucruri a vorbit Anatol Ursu cu invitatul său de la Sfatul Țării, analistul politic Anatol Țăranu.

”O adevărată UNIRE cu România pot s-o facă doar românii din Republica Moldova. Ar putea însă să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în 1918. Populația moldoveană, la nivelul lui 1918, categoric nu era una cu o conștiință românească bine conturată. Însă condițiile istorice vitrege au creat așa o situație când unica ieșire pentru populație era unirea cu România. Și ea cu adevărat a salvat. Unirea cu România a salvat populația din Basarabia de calvarul colectivizării, de calvarul deportărilor, de calvarul foametelor care se repetau, cu foametea pe care au trăit-o moldovenii în Transnistria. Fiind în componența României, noi nu am trăit aceste calamități. Le-am retrăit însă pe urmă, după 1940”, a comentat analistul politic.

Anatol Țăranu a vorbit și despre etichetările mai puțin potrivite pentru unioniști, pentru românii din Basarabia.

”Cetățenii Republicii Moldova, care suntem etichetați drept unioniști, nouă foarte des ni se reproșează că suntem anti-stataliști. Nu este așa. Cei mai mari stataliști suntem noi, fiindcă adevărata statalitate a noastră – moldovenească – care era statalitatea medievală, a trecut în forma sa superioară – statalitatea românească – când s-a produs unirea de la 1859”.

Analistul politic a vorbit și despre interesele diferite ale Partidului Democrat și Igor Dodon, dar și despre alegerile din 2018, care, în premieră, vor avea loc conform sistemului de vot mixt.

”Acum, problema mare este cât de departe va ajunge Vladimir Plahotniuc în lupta împotriva lui Igor Dodon. Situația politică din Republica Moldova este una foarte incertă în această privință, fiindcă orientarea anti-Plahotniuc a opoziției de dreapta, oricât ar părea de paradoxal, de această dată îl avantajează pe Dodon, pentru că îi oprește elanul anti-Dodon al lui Plahotniuc. Partidul Democrat dispune de posibilități mediatice enorme, pentru ca într-un răstimp scurt să-l prefacă pe Dodon într-o figură discreditată”.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button