Actualități

VIDEO. Andrian Candu reamintește Rusiei să-și RETRAGĂ trupele din R. Moldova și să ne respecte

Distribuiți acest articol!

Speakerul Andrian Candu respinge acuzaţiile lansate într-o declaraţie de deputaţii Legislativului de la Moscova, unde se menţiona că Republica Moldova ar încerca să creeze o blocadă în jurul Transnistriei. De asemenea, preşedintele Parlamentului afirmă că este dreptul suveran al statului de instala control comun la frontieră cu Ucraina, iar Rusia nu are dreptul să se implice pe această chestiune dacă recunoaşte graniţele Republicii Moldova.

“Noi trebuie să ne controlăm securitatea Republicii Moldova prin a controla frontierele. La ora actuală s-a ajuns la unele concluzii și s-a lucrat foarte mult în așa fel, încât împreună cu Ucraina, pe teritoriul acesteia, să fie deschis punct de control comun asupra frontierei. Considerăm că este o relație care trebuie să se limiteze doar strict la interesele Ucrainei și a Republicii Moldova și orice altă interferență din partea altui stat este și ilegală, și în contradicție cu normele internaționale. Dacă Federația Rusă recunoaște Republica Moldova și granițele ei, atunci să ne respecte și să ne recunoască și dreptul nostru de a lucra cu ucrainenii pentru a ne controla frontiera Republicii Moldova”, a declarat speakerul.

Duma de Stat de la Moscova a adoptat în unanimitate vineri, 7 iulie, cu votul a 386 de deputaţi prezenţi la şedinţa în plen, o declaraţie cu privire la „tendinţele negative ale evoluţiei situaţiei din Transnistria în legătură cu acţiunile Guvernului Republicii Moldova şi ale autorităţilor Ucrainei”. MAE de la Chişinău a calificat documentul drept „un dictat în raporturile cu un stat suveran cum este Republica Moldova”.

În acelaşi timp, Igor Dodon s-a abţinut să critice Kremlinul, precizând că Rusia mereu a pledat pentru integritarea teritorială a Republicii Moldova.

“Autoritățile Republicii Moldova nu au adus niciodată nicio intimidare sau vreun blocaj economic regiunii transnistrene. De aceea, considerăm că nu va aduce niciun beneficiu atitudinea unor “colegi” din Federația Rusă, precum și acea decizie votată de Duma de stat. Ba mai mult, autoritățile Republicii Moldova întotdeauna au cerut și au solicitat la toate nivelele internaționale ca trupele Federației Ruse să fie retrase din Republica Moldova și noi continuăm să solicităm acest lucru și ar fi cazul ca Federația Rusă să respecte obligațiile și angajamentele internaționale asumate și să purceadă prin mecanismele existente la evacuarea trupelor rusești”, a mai adăugat acesta.

Vedeți declarațiile în video-ul de mai jos.


Distribuiți acest articol!

3 Comments

  1. a s-o retragă cînd Trasnistria se va întoarce în componența RM, și asta va fi curînd dacă de problemă s-a apucat și Plahotniuc

  2. În sfîrșit avem o conducere care poate spune rușilor FERM că Moldova e stat independent și suveran și nimeni n-are ce să se bage la noi în țară!

  3. In sfirsit cineva curajos la guvernare, pina acum ne guvernau doar mucosi care incepeau a scinci doar cind Kremlinul ne arata din deget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button